Minden országban vannak rendőrök. Ha jól viselkedünk, akkor elsősorban a filmekben láthatjuk őket, ahol autóval üldöznek, kihallgatnak és életeteket mentenek a sajátjuk kockáztatása árán. Ebből mi igaz? Mennyire ábrázolják a filmek valósághűen a rendőrök munkáját.

Mutatunk nektek ebből egy válogatást.

Batman öv

 

 

 

Van itt minden. Bilincs, rádió, zseblámpa, zacskó, kés, fegyver és lőszer, toll, ceruza. Mint Batman övén.

A cinizmus szerepe

Sokan úgy gondolják, hogy nem mutatnak kellő együttérzést az áldozatokkal vagy azok hozzátartozóival. Igazából vélhetőleg eleget láttak ők már ebből. Nem sirathatnak meg mindenkit, hisz holnap úgyis elölről kezdődik az egész.

Kihallgatós trükkök

 

A rendőröknek legtöbbször ügyes és tehetséges bűnözőkkel kell foglalkozniuk. Ha nem ismerik a módszereket, akkor soha nem derítik ki az igazságot. Ügyesnek kell lenniük a kihallgatószobában is. Meg kell győzniük a bűnözőket, hogy bevalljanak mindent. Ez nem egy egyszerű feladat.

“Joga van hallgatni”

A filmekben mindig szépen felsorolják a jogait a bűnözőknek. Ez valójában nincs így. Csak akkor sorolják fel, ha megkérdezik őket.

Ártatlanság védelme

 

Egyes országokban ha rossz helyzetbe kerülsz, akkor automatikusan bűnösnek bizonyulsz és az ellenkezőjét kell bebizonyítani. Nem pedig fordítva.

A megtévesztő csevegés

“Honnan jön?” “Merre megy?” ez nem azért hangzik el mert unatkoznak és beszélgetni próbálnak. Érdeklődnek a környékbeli eseményekről.

Első az önvédelem

Amerikában akkor is lőhetnek, ha veszélyben érzik magukat. A fenyegetés szintjét a tiszt határozza meg.

Megfogni az autót

Ha bármi gond adódna, akkor a rendőr ujjlenyomatai megtalálhatók legyenek az autón.

Sziréna

A sziréna “dallama” megváltoztatható. Általában egy módot használnak, hogy mindenki tudja miről van szó.

Fánk sztereotípia

Országonként változó, de általában 12 órás műszakban vannak. Ehhez kávé kell. A kávéhoz pedig jól esik valami kis sütemény, mint például egy fánk.

Egymás fedezése

A legtöbb országban a rendőrség tagjai elismerik egymást és tartják a hátukat a társukért.

Testvériség

Egyes országokban saját “testvériségben” élnek. Hétköznapi életben is ugyanúgy kiállnak egymásért.

A feladat legnagyobb része a rutin

Nem, ez tényleg nem olyan mint a filmekben, hogy naponta bűnözők tucatjait csukják le. Rengeteg papír munka és nyilatkozat vár azokra akik rendőrnek adják a fejüket.

Mindent tudnak rólad

Az ujjlenyomatok dokumentálása csak a kezdet volt. Ma már a technológiának hála sokkal modernebb eszközökkel dolgozhatnak. Az internet is sokat segít ebben.

Ti mit gondoltok?