Az emberek háta, dereka a rendszeres ülő és álló munkában meglehetősen el tud fáradni, és kellemetlen fájdalmak jelentkezhetnek, ha nem megfelelő testtartásban végezzük a munkánkat. Minden napra olyan gyakorlatokat kellene beilleszteni, amivel tudod erősíteni a hát izmait. Mi elhoztunk 5 egyszerű gyakorlatot, aminek segítségével, szépen lassan búcsút inthetsz a hátfájásnak.

A nyak és a fej.

Állj a falhoz, majd nyomd oda a hátad, ahogy az 1-es számú képen is látod. Szép lassan, fokozatosan simítsd a farokcsontodtól indulva a hátad a falra. (2-es kép). Döntsd előre a nyakad, és húzd felfele a fejed, hogy nyúljon a gerinced. (3-as kép) Ne döntsd az állad túl közel a kulcscsontodhoz.

A felső gerinc

Állj egy fal elé, oldalt pihentesd a kezed, hogy a tenyered a tested felé néz. Lassan tedd a könyököd a falhoz (2-es kép). Ne hagyd, hogy a vállak előrecsússzanak, vagy a karod többi része megérintse a falat. Ismételd meg többször ezt a gyakorlatot.

Vállak.

Állj a falhoz, úgy, hogy a vállaid megérintsék. Lassan húzd el a faltól a bal vállad és nyomd a jobb válladdal. Ismételd meg a másik válladdal is ugyanezt a mozdulatot.

A gerinc lumbosacrális területe.

Nyomd a hátad a falhoz vagy székhez. Támaszkodj a falhoz, és kissé hajlítsd be a térded. Nyomd a hát alsó részét a falhoz, és húzd közben a hasizmokat. Most, lassan egyenesítsd ki az egyik lábad, ügyelve arra, hogy a hát alsó része szorosan a falhoz legyen nyomva. Annak érdekében, hogy jobban érezd a gyakorlatot helyezd a kezed a csípődre, és nyomd egy kissé le. Megjegyzés: Ha fájdalmat vagy kellemetlenséget érzel a hát alsó részén, hagyd abba a gyakorlatot.

A farokcsont.

Állj a falhoz úgy, hogy a lábak ne érjenek hozzá, legyen kb. 35-40 cm-re a faltól. (1-es kép) Lassan csússz le a fenekeddel a falon, hogy térded hajlítva legyenek, addig, ameddig kényelmes. A hát alsó részét a falhoz kell nyomni, és nem szabad érezni semmi kellemetlenséget a gyakorlat során. Ismételd meg a gyakorlatot többször.