Furcsa, de megannyi betegséget lehet a lábainkról diagnosztizálni. Rengeteg nyom található ott, amelyek különböző egészségügyi problémákra utalhatnak. Nem feltétlenül kell orvosnak lennünk ahhoz, hogy megértsük.

Mutatunk nektek ebből egy válogatást:

Szőrtelen lábak.

Az emberek többségének van néhány szőrszál a lábán. Különösen a lábujjakon. Ez nemtől független dolog. Ha azt veszed észre, hogy a Te lábadon nincsenek egyáltalán, akkor az keringési problémák jele lehet.

Koilonychia

Ez egy körömbetegség. A körmök rendellenesen vékonyak és elvesztik tartásukat. Laposak vagy homorúak mint egy kanál. Ez a köröm közepén kezdődik. Vashiányt vagy anémiát jelent. Ez egy rendkívül gyakori probléma. Sok más gondot is hozhat magával. Légszomj, sápadt bőr, fáradtság, fejfájás stb.

Sebek

Ha egy fájdalmas seb (vagy sebek) vannak a lábunkon és azok nem akarnak gyógyulni az a cukorbetegség egyik jele lehet. Vannak úgynevezett diabetikus fekélyek. A cukorbetegség különböző módon befolyásolja a lábfekélyeket. Nagyon súlyos következményekkel járhat. Akár még amputációval is.

Hideg lábak

A kórosan hideg lábak pajzsmirigy működésbeli zavarokat jelenthetnek. Alacsony pajzsmirigy-aktivitást. A vérerekben áramló alapvető tápanyagok nem érik el a végtagokat. Krónikus gombás fertőzésként is megjelenhetnek.

Sárga lábkörmök

Ez egy gombás fertőzés. Rossz higiénia. Főként a rossz lábbelik miatt alakulhat ki. Nem szellőzik eléggé és az izzadás a baktériumok elterjedéséhez vezet.

Zsibbadás

A neuropathia a cukorbetegség hosszú távú szövődményei közé tartozik. Az idegeket érinti. A magas vércukorszint következménye, amely károsítja az idegeket tápláló ereket. Károsítja az idegeket, amelyek az érzéseket (hideg, meleg, fájdalom) viszik az agyba.

Bütykök

Ízületi gyulladás, más néven reumatoid artritisz. Olyan állapot, amelyben az immunrendszer tévesen támadja meg a saját testszövetét. A reumás ízületi gyulladás károsíthatja a test többi részét is.

Gyulladásos bőrbetegség

Elsősorban sportolóknál jelentkezik. A talp, és a lábujjak bőrét érinti. Vörös, pikkelyes hólyagok. Gombás fertőzés okozza. Közös zuhanyzókban, úszómedencékben és pedikűr szalonokban kaphatjuk el. Gombaellenes krémekkel gyógyítható.

Elszíneződött lábujjak

A Raynaud-féle betegség egyik legfontosabb jellemzője. Hidegnek érezzük és elszíneződött. Vérkeringési gondokra utal. Először általában fehér színűek, majd kékre váltanak. Hidegnek és zsibbadtnak érezzük. Forduljunk vele orvoshoz.

Piros fájó talp

A mélyvénás trombózis jele lehet. Egy vérrög darabja megakad a véráramban és blokkolja az áralmást. Komoly szövődményei lehetnek.

Deformált lábujjak

Ha észrevesszük, hogy hirtelen súlyos fájdalom gyötri a lábunkat és ujjaink lassan deformálódni kezdenek az a köszvény jele lehet. Magasabb a szervezetben a húgysav szintje. A leggyakoribb kiváltó oka a kiszáradás.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben!