Rendőri nyilatkozatok szerint kb. 40–100 méterre lehet belőni a hatótávolságot, nekünk azonban ez az információ nem volt elég, ezért alaposabb kutatásokba vetettük magunkat, hogy a KRESZ-táblákon túl is mérnek e ezek a szuper készülékek.
A lézert valójában blokkolni lehetne, de ez a lehetőség tilos, ha valakit mégis rajtakapnak efféle cselekedeten, szabálysértés bűntettével találja magát szembe. Mondjuk ha lebuksz még mindig kevesebb bírságra számíthatsz, mintha gyorsan hajtottál volna át a traffipax alatt. Radar-előrejelzőket szabad használni, de van olyan megoldás is, amivel a sofőr detektor nélkül is időben észreveheti a mérőeszközt.

Hogyan és miként működik a szuper traffi? Erre csak egy szegedi cég tudott adni választ, aki maga is radar detektorokat értékesít. A traffipax érzékelőket gyártó vállalkozásoknak tudniuk kell, mivel is állnak szembe. A gyári ajánlások szerint ezek a radarok kb. 3–20 méterre mérnek, méghozzá pontosan. A beállítási szögből is erre lehet következtetni. Ha nem a meghatározott 10–25 fokba érkezik az útszakaszra a jel, nem lesz valós a mérés értéke. A Powertunning emberei, olyan képeket is mutattak, ami gyorshajtókról készült. Szóval az autókat olyan közelről mérik, hogy a kamerafelvételre nem fér rá 2 sávelválasztó vonalnál több csík. Ha magasabb szögben lenne beállítva, akkor a rendszámot sem lehetne elolvasni, különben nem azt látná, amit kell.

Szóval lemértük, a sebességhatárra figyelmeztető táblákat, amiket 40–70 méterre raktak ki a traffipaxtól. Egy lézeres-ultrahangos távolságmérővel meg tudtuk határozni a kamera magasságát. Az iskolában tanult Pitagorasz-tétellel, ügyesen ki tudtuk számolni, hogy a kamera melyik pontban találkozik az úttal vagy a kocsival. Lemértük, hogy a szegedi fix telepítésű kamerákat 6,5 méterre szerelték fel. Ha a radar és a gépjármű között 20 méteres táv marad, akkor a kamera a táblától, legfeljebb 19 méterre tud mérni. Ezek szerint a veszély csak a tábla utáni útszakaszon lehetséges.

A tévedés sincs kizárva az elméletnél, mert plusz-mínusz értékek lehetnek, de ha valaki a tábla határa előtt kezd lassítani, biztos lehet benne, hogy nem kapja meg azt a bizonyos csekket.