Bizonyára gyakran észrevetted már ezeket a jeleket a csomagolásokon, és valószínűleg azon gondolkodtál, hogy mit is jelenthetnek. Kiderült, hogy ezek a szimbólumok nagyon fontosak a minőségi termékek előállításában. És ezeket “ehsher” (vagy excer) jeleinek hívják.

“Ehsher” (vagy excer) egy különleges jel, amely megerősíti a kóser termék és a legmagasabb minőségű termelést. Azokat a márkák, amelyek ilyen jeleket tüntetnek fel, komoly tesztelés alatt állnak a minőségi és a termékek előállítási szabályainak betartása mellett.

Az “ehsher” követelménye a termék és a nyersanyag minősége. Ezért, ahol ilyen jelzéssel ellátott termékeket gyártanak, alaposan megvizsgálják őket. Tehát kizárható annak a lehetősége, hogy idegen anyagok legkisebb része is benne legyen. Ha a berendezéseket nem lehet tisztítani, akkor a terméket nem lehet előállítani.

Az is fontos tudni, hogy az “ehsher” termékek szükségesek a testünk számára.

Szabályok szerint minden élelmiszer három csoportra oszlik: hús, tej, semleges termék. Önmagában az “ehsher” jele nem jelent hipoallergenitást. A “semleges” jelöléssel ellátott termékek kivételével: az ilyen termékekben nincs tej- vagy hús összetevőkből készült termék.

A leggyakoribb jel U vagy OU (Ortodox Unió). Megtalálható a Coca-Cola, a Nestlé, a Jim Beam, a Heinz és más termékeken. Milyen típusú termékekhez kapcsolódik? Egy kis betű jelzi a jel jobb oldalon:

OU – nem tartalmaz húst, tejet, “semleges” terméket
OU-D – tejterméket tartalmaz
OU-M (OU-Glatt) – húst tartalmaz
OU-F – halat tartalmaz
Azok a személyek, akik allergiásak a tejre vagy a húsra. A “semleges” címkével ellátott termékeket biztonságosan fogyaszthatja.
Azok, akik diétáznak vagy aktív sportolnak. Az ilyen típusú termékek kiváló kiegészítői az étrendnek.
Azok számára, akik egyszerűen csak biztosak akarnak lenni abban, hogy jó minőségű ételeket vásárolnak.