Minden egyes nő szereti a szép lábbeliket, nincs olyan évszak, amikor ne tudnának valamit beújítani. Mindegy hány cipőd van, az sose elég. Muszáj, hogy vegyél még egyet, hiszen ha szerelem első látásra, akkor el kell hozni a boltból. Ám minden évben elkövetünk egy hatalmas hibát. A legnagyobb melegbe képesek vagyunk megvenni a legpraktikátlanabb cipőket is, nem törődve azzal, hogy milyen következményei lehetnek a viselésének. Ezért készítettünk egy listát azokról a termékekről, amikkel általában melléfogunk, ha cipővásárlásra adjuk a fejünket.

Szoros cipők.

A túl keskeny talpú cipő, elég csúnya benyomást kelt az embereknél. Az ilyen szoros cipők képesek eldeformálni a lábfejet, illetve kialakulhatnak bütykök is a lábadon. Az efféle lábbelik elősegítik, hogy a köröm benőjön.

Nagy a lábfej résznél a cipő, szandál.

Ha a cipő lábfej része nem passzol a láb formájához, nem képes a láb pihenni, hanem csak a sarok alatt és a lábfej alatt támasztja meg a lábat. Ezeknek a cipőknek a viselése vérkeringési problémákat eredményezhet.

A papucs hosszabb, mint a lábfej.

Ezekben a lábbelikben a lábujjhegy és a talp közötti távolság nagyon hosszú, ami kényelmetlenséggel járhat. A normálisnak vallott távolság nem lehet több, 1 cm-nél. Ha mégis ilyen típusú papucsunk van, akkor zavaró lehet közlekedés közben, sőt ízületi betegségek kialakulását is eredményezheti.

Rövid talphossz.

A túl rövid talpú szandálnál az a probléma, hogy mindig a lábujjaddal kell stabilan tartanod magad, azért, hogy ne ess orra. Ebben az esetben az izmok megfeszülnek, a lábfej terhelése pedig egyenetlenül oszlik szét. A sarkad is csúszkálhat a cipőben, ezáltal kellemetlen sérüléseket szerezve. Mindig figyelni kell a pontos és kényelmes méretre, cipővásárlásnál.

Megnyúlt cipő.

A megnyúlt cipőkben azért kellemetlen közlekedni, mert a lábujjad játékának köszönheted, hogy nem esik le a lábbeli a lábadról. A lábizmok túlterhelődhetnek, ennek következtében elkezdesz csoszogni. Az ilyen lábbelikkel óvatosan kell bánni, mert eldeformálódhatnak a lábujjak.

Nagy cipő.

Azok a cipők, amik nagyjából egy számmal nagyobbak, mint amekkora lábad van, fájdalomhoz fog vezetni, mert az izmok megfeszülnek, miközben azon dolgoznak, hogy ne essen le a cipő a lábadról. Ilyenkor elveszítheted az egyensúlyodat is. Ebben a cipőben is nagy a kockázat, hogy tyúkszem alakul ki a lábadon.

Szintetikus cipő.

A szintetikus anyagból készült cipők a nagy melegben, károsan hatnak a szervezetre, mert a különböző kémiai vegyületek kölcsönhatásba lépnek a cipő anyagaival. Sajnos ezek a cipők nem szellőznek, úgy, ahogy kell, ezért gombás fertőzések alakulhatnak ki.

Lakkbőrből készült cipő viselése.

A nyári napokon nem jó ötlet lakkbőrből készített lábbelit viselni, ugyanis ezek a típusú cipők sem szellőznek rendesen. Ezek a lábbelik nagyon érzékenyek a hőmérséklet-változásokra.

Zokni nélkül viselni cipőt.

Zárt lábbeli viselése zokni nélkül a nyári melegben a legrosszabb dolog, amit valaha csinálhat az ember, mivel a gombás fertőzések melegágya lehet ez a közeg. Mindenképpen húzzunk zoknit a cipőbe, de ha nagyon elviselhetetlen a hőség, akkor vegyünk fel szandált vagy papucsot.

Lapos talpú cipők.

A lapos talpú cipőket csak 1-2 óráig szabad viselni, mert a hosszabb ideig tartó viselés következtében már káros lehet az egészségre. Sajnos ezeket a cipőket nem úgy alakították ki, hogy tompítsa a becsapódást, mikor a sarkunk találkozik a talajjal. Egy másik hátránya az, hogy a lábad állandó feszített állapotban van, ami növeli sérülések kialakulásának kockázatát.