A világ legnagyobb márkáit sajnos minden alkalommal megpróbálják hamisítani és eredeti áron eladni. Azonban ezzel a néhány szemfüles tippel segítünk nektek felismerni azokat a jeleket, amik a hamisítványon találhatók meg.

Ellenőrizd a csomagolást.

A hamisított termékek gyártói gyakran figyelmen kívül hagyják a csomagolást. A hivatalos kiskereskedő mindig gondoskodik a saját áruinak tervezéséről és csomagolásáról.
Vedd szemügyre a csomagot, figyelj a nyomtatás minőségére: a betűtípusnak mindenhol olvashatónak és következetesnek kell lennie. Rázd meg a dobozt, hogy minden stabil-e. A gyártók mindig jól elrendezik áruikat, hogy semmi se sérüljön meg szállítás közben. Még a csomagolófólia varrásainak és sarkainak is kifogástalannak kell lennie.

Ügyelj az anyagra.

Bármely anyag, legyen az műanyag, gumi vagy alumínium, jobb, esetleg rosszabb minőségű. A híres márkák nem spórolnak az anyagon. A műanyag burkolatnak simának kell lennie, varrás és egyéb tökéletlenségek nélkül. Egy hamisítvány, olcsó műanyagot, matt árnyalatokat és szabálytalan felületeket foglal magába.

Vess egy pillantást a betűtípusokra.

A logó minden márka arca és különleges figyelmet érdemelnek. A készülék valamennyi betűtípusa és szimbóluma legyen sima, olvasható és tartós. Gyakran előfordul, hogy a hamisítványokról hiányzik a gyártó neve vagy, ha nem is hiányzik de valahogy rosszul van rányomva.

Ellenőrizd a töltőt.

Ha Európában élsz, akkor EU szabvány szerint forgalmazzák a töltőket. Ha egy adaptert, vagy akár egy külön töltőfejet szeretnél venni, alaposan nézd meg a csatlakoztatót.
A márkás töltők, nem pompáznak különböző színekben, ami nem mondható el a hamisítványokról. Az eredeti töltőknek mindig fémes vége és minőségi szigetelése van.

Nézd meg közelebbről a vezetékek csatlakozóját.

A csatlakozó és a vezeték minősége a hamisított termékek egyik legnyilvánvalóbb jele. Az eredeti példány kábele egyenletes, míg a hamisítványnál laza részek találhatók. Néha azonban a csatlakozó hossza nem egyezik meg. Figyeld a szigetelés minőségét és a szimbólumokat is. A vezetéknek rugalmasnak és egyenletesnek kell lennie, míg a jelölésnek erősebb és határozottabb színűnek.

Nézd meg a felhasználói kézikönyvet.

A felhasználói kézikönyv minden eszköz útlevele. Az eszközre vonatkozó fontos információnak benne kell lennie a forgalmazó ország nyelvén. Ha más nyelven íródott és nem tudod elolvasni, akkor egy hamisítvánnyal állsz szembe.