Sajnálatos módon sok olyan kisgyermek él a világon, akik valamilyen testi rendellenességgel születtek. Ezeknek a drága gyermekeknek a szülei éjt nappallá téve dolgoznak, hogy előteremtsék a pénzt, szeretett gyermekük protézisére. A nehezebb sorsú szülők egyáltalán nem tudják kitermelni azt a mennyiségű összeget, ami fedezné a költségeket. De lehet, hogy van megoldás, és ezt nem más hozza el, mint egy magyar származású fiatal kis hölgy, akit név szerint Vas Alexandra Zsófiának hívnak, aki még csak most van túl az érettségin, de már hatalmas, eget-rengető ötletei vannak, hogy segítsen a gyermekeken.

Barátai közül, sokan Tony Stark lányának hívják. A szülei, tanárai barátai, sőt az egész ország büszke arra, amit képvisel és, amit meg akar valósítani. Te mit gondolsz lehet benne valami? Képes valaki ennyi idősen egy ilyen komoly területnek szentelni az életét?

Az biztos, hogy különleges és egyedülálló lányról van szó, hiszen hozzá hasonló emberről, illetve történetről sem hallottunk Magyarországon.

Ez a hihetetlenül lojális és empatikus magyar lány olyan dolgot vitt végbe, amire egyszerűen nem találjuk a megfelelő szavakat. Sok mostani fiatal példaképévé válhatna cselekedetével. Ha egy kicsit lejjebb olvasol, megtudod, milyen korszakalkotó dolgot tett Alexa.

A fiatal gimnazista lány, egy évvel ezelőtt kereste fel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karát és azon belül is Cserey Györgyöt az Információs és Bionikai Kar egyetemi docensét.

Cserey György az egyetem mentor projektjébe jelentkezett, akit egy volt hallgatója inspirálta, erre a programra, mert a hallgató is részt vett régen egy ilyen programban, ami nagyon tetszett neki.

Szóval a docens és Alexa olyan kezdeményezésbe fogott, amivel ha többen élnének, egy egészen más világ tárulna elénk, ami hatalmas változásokat hozhatna el az országnak, sőt az egész világnak.

A lány sérült kisgyermekeknek készít robotkezet, méghozzá potom pénzért, olcsó alkatrészek felhasználásával.

Végtaghiányos, csuklóízület nélküli gyermekek életét segítheti jobbá tenni a robotkéz, és ezáltal olyan tevékenységeket tudnak majd végezni, amit alapjáraton nem tudnának.

A protézis egy háromdimenziós nyomtatógép segítségével készül, kalapgumi és mindössze 930 forintos szervomotor használatával.

Könnyű és színes, ezáltal a kicsúfolt gyerekek nem érzik, hogy nagyban különböznének társaiktól, mert ez a „menő” eszköz segít újjáépíteni önbizalmukat. És, ami a legszebb benne, hogy jóval olcsóbb, mint hasonló társaik a piacon. Ezt több szülő meg fogja tudni engedni magának, ha gyermeke rászorul.

Ahogy nőnek a lurkók úgy kell cserélni a protézist, ebben segíthet ennek a robotkéznek az ötlete.

“Hardvert építeni könnyűnek tűnik, de mindig nagyon nehéz” – mondta a Qubitnek Cserey György.

Alexa másfél éve dolgozik ezen az ötleten, de az érettségi időszak nagyon lekötötte a lány minden idejét, ezért csak hetente egy napot tudott rááldozni a kutatásaira.

Nagy álma, hogy feltaláló gépész- és bionikai mérnök legyen, de csak 2 hónap múlva tudja meg, hogy bejut-e az egyetemre.

Addig is itt a videó a zseniális ötletéről: