Mindenki tudja milyen érzés először találkozni valakivel, kezdetben bizalmatlanok vagyunk, nem merünk túl sok információt kiadni magunkról és a dolgainkról. Ám az agyunknak van egy olyan képessége, ami segít eldönteni, hogy szimpatikus a személy vagy sem. De mik azok a jelek, amikből az agy rájön, milyen emberrel is van dolgunk.

Az agyunk seperc alatt képes felismerni az arckifejezéseket és eldönti, hogy tetszik-e nekünk vagy sem. Ezért, ha számít az első benyomás, oda kell figyelnünk, hogy ne mogorván nézzünk a másikra.

Kutatók azt kezdték el tanulmányozni, hogy az arcvonások milyen hatással vannak a sikerre. Minél erőteljesebb, annál valószínűbb, hogy felsővezetőként dolgozunk.

Úgy gondolják, hogy vannak olyan vonásai az arcnak, amitől megbízhatóbbnak látszik. De honnan tudjuk, mi tesz becsületessé, vonzóvá vagy épp dominánssá egy arcot? Az egyik lehetőség az, hogy egyszerűen reagálunk az arckifejezésekre.

Az első benyomásnál, kis különbségekre reagál az arcunk, a szemöldök felhúzástól kezdve  a mosolyig. A valóság az, hogy amikor találkozol valakivel, egyből lereagálod, minden egyes mozzanatát.

Kimutatták, hogy csak 40 milliszekundumra van szükség ahhoz, hogy valamilyen véleményt alkossunk egy adott ember személyiségéről. Még a 3-4 éves gyerekek is el tudják dönteni ránézésből , hogy valaki jó vagy rossz.

Néha azonban járunk úgy, hogy rosszul ítéljük meg az embereket csak a megjelenése alapján, mert ha órákat, napokat és heteket beszélgetünk vele, rájövünk, hogy lehet nem mindig tud pontos ítéletet hozni.