A legrosszabb egy klausztrofóbiás ember számára, ha beszorul egy zárt helyre. Ilyen például a lift. Az alábbi összeállítás segít abban, ha előfordulna ez a helyzet mit kellene tenni ahhoz, hogy minden a legnagyobb rendben menyjen. 8 szabály amit tartsunk szem előtt.

1. Nyugalom.

Az első és legfontosabb, hogy nyugodjunk meg. A pániktól nem fogunk tudni racionálisan gondolkodni, és rossz döntéseket hozunk. Álljunk meg vegyünk egy mély levegőt, és gondoljuk át mi a teendő.

2. Segély hívás.

A legelső lépés, hogy kérjünk segítséget. Próbáljunk a segélyhívón jelezni. Abban az esetben ha elektromos kimaradás áll fent, nem lehetséges. Olyankor fogjuk meg mondjuk a cipőnket, és próbáljuk erőteljesen kopogtatni a liftajtót ezzel jelezve a külvilág felé. Ezt még kiegészíthetjük egy két segélykérő kiabálással. 

3. Fény

A fény nyugtató hatást biztosít egy ilyen helyzetben. Amennyiben elektromos hiba okozza a lift hibáját fent áll a lehetősége, hogy a lámpák is kialszanak. Ebben az esetben használjuk telefonunkat. A mai okos készülékek már rendelkeznek zseblámpa funkcióval. Vagy egy kifejezetten erre alkalmas lámpa is jól jöhet.     

4. Hívás.

A mennyiben a segélyhívó gomb nem működik ideje, hogy értesítsünk valakit a problémáról. Minden liftben fel van tüntetve a telefonszám amin elérhető az illetékes szerv. De egy ilyen esetben akár a központi segélykérő telefonszámot is tárcsázhatjuk. 

5. Próbálkozzunk elindulni.

Ne adjuk fel. Próbálkozzunk új gombokkal. Hátha valamelyik gomb beindítja a liftet és kinyílik az ajtó. 

6. Türelem.

Ne gondolkodjunk. Próbáljuk elterelni a figyelmünket, így az idő is gyorsabban fog telni. Lehet telefonálni, játszani a telefonunkon vagy épp gondolkodjunk a teendőinken. A lényeg, hogy ne azon rágódjunk azon ami velünk történt. Attól nem szabadulunk ki előbb.  

7. Stop gomb.

Előfordulhat az az eset is, hogy nem elromlik a lift hanem nekünk lesz szükségünk arra, hogy mielőbb kiszabaduljunk a kis zárkából. Egy rosszullét esetén nyomjuk meg a stop gombot. Ennek segítségével a lehető legkorábbi időben kinyílik az ajtó, hogy távozhassunk.

8. Menekülési terv.

A segítség nem érkezik, ezért megpróbálunk kijutni magunktól. Amennyiben nem két emelet közt állt meg a lift ki is tudnánk mászni ha kinyitjuk az ajtót. Ez nem lesz egyszerű, de egy próbát megér.