Manapság elég nehéz jól fizető állást találni. Sok ember beleesik abba a hibába, hogy feléli bevételének 90%-át és nem tesz félre, ha esetleg beütne a krach. Sajnos adódnak olyan helyzetek, mikor a munkavállaló önhibáján kívül elveszíti a munkahelyét. Új munkát találni ilyen helyzetben nagyon nehéz, ezért kell, hogy elegyen elegendő tartaléka az embernek ahhoz, hogy a legalapvetőbb dolgokat tudja magának biztosítani. Ilyen helyzetben a legrosszabb megoldás, ha hitelezőkhöz fordulunk, az csak ideig óráig ad egy kis megnyugvást, de után nagyon csúnya vége lehet a dolognak. Itt van néhány dolog, amit jó ha észben tartasz, ha hasonló szituációba kerülnél!

Ha abbahagyod a munkát, 3 hónapnál tovább nem tudod fenntartani magad.

Amikor fix jövedelmet kapunk, életmódunk ahhoz igazodik. Kiszámoljuk, mennyit kell félretenni a rezsire, kajára, mindennapi használati cikkekre, stb. A tehetősebb embereknél nincsen probléma, ha elveszítik állásukat, hiszen nekik van annyi félretett pénzük, hogy eléljenek belőle. Fontos, hogy legyen mindenkinek annyi félretett pénze, hogy 3 hónapnál tovább ki tudják húzni, mert statisztikailag kimutatták, hogy kb. ennyi időre van szükség, hogy új munkahelyet találjunk.

Több mint egy óra kell ahhoz, hogy munkába álljon.

Hányszor hallottad azt a mondást, hogy az “idő pénz”? Ha csak napi 2 órát töltesz a munkába való utazással, számold ki mennyi időt vesz igénybe egy havi utazás. Az úton eltöltött időt sokkal hasznosabb dologra tudnád hasznosítani, méghozzá olyanra, amivel pénzt és örömet szerezhetsz.

Ezért a legjobb megoldás, ha a lehető legközelebb laksz a munkahelyedhez, legalábbis akkor, ha megteheted, vagy találsz rá más lehetőséget, hogy előbb beérj dolgozni. Ha ez nem megoldott, használd ki ezt az időt idegen nyelvek tanulására, vagy olvass könyvet.

Hitelek és fizetés.

A telefonszámla, autó hitel, utazási hitel vagy akármilyen másik hitelről van szó, egy szabály van, hogy az adósság nem lehet több a havi bevétel 40%-nál. Ez az a határ, amivel többé-kevésbé kényelmes és csendes életed lehet.

Jobb, ha fokozatosan növeled az életszínvonalad, ahelyett, hogy fejvesztve vennél meg egyszerre mindent, amire úgy gondolod szükséged van. Ezek miatt a mániákus kiadások miatt, nem lesz elegendő pénzed normális élelmiszereket venni, ami egészségügyi panaszokat eredményez, és hidd el az orvosi számla sem lesz kevesebb, mint az egyik újonnan vásárolt terméked.

Amikor nem a saját pénzed költöd.

„Vásárolj most, fizess később” – ez a hitelezők egyik kedvenc mondata. Nem szabad bedőlni az effajta marketingnek, ez még csak tűzoltásnak sem jó. A bankoknál olyan hatalmas kamatot számolnak fel, amit nem győzöl majd havi szinten törleszteni, és ilyenkor fordul meg az ember fejében, hogy tényleg érdemes volt e ilyen feltételekkel beruházni egy új lakásra, autóra vagy bármire.

Amikor kirepülsz a családi fészekből.

Sok ember azt hiszi, ha kirepül a családi fészekből sokkal több mindent el tud érni az életben. Sajnos ez nem így van. A valóságban ugyanis egy személy képtelen jól működő vállalkozást kiépíteni és sikereket elérni, ha nincs mögötte egy biztos családi háttér.

Várod, hogy nyugdíjazásod után, majd a kormány gondoskodik rólad.

A szegény ember sokszor hibáztat másokat a gondjaik miatt, még a kormányt is, ahelyett, hogy elgondolkodna lehet ő volt a hibás az egész szituációban. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a legtöbbet kihozza a dolgokból, de nem tud személyre szabott segítséget nyújtani. Ezt el kell fogadni.