Mi vajon a sikeres párkapcsolat titka? Mik azok a dolgok, amelyek boldogságért felelnek egy párkapcsolatban? A pároknak jobban oda kellene figyelniük egymásra. Természetesen ez a dolog a tudósokat is érdekelte, így sok tanulmányt végeztek, hogy betekintést nyerhessenek abba, ami segíthet a kapcsolatok fejlesztésében.

A féltékenység a génjeinkben van

Ennek megvizsgáláságra tudósok megkérdeztek 3000 ikerpárt. Az eredmények azt mutatták, hogy a féltékenység tendenciájának 1/3-a valószínűleg genetikai eredetű. Nem kizárt, hogy a másik 2/3 környezeti tényezőktől függ, vagyis az életünkben bekövetkezett események több befolyással bírnak. Ahogy reagálunk a partner árulásának eszméjére, az befolyásolja az emberekre, és eseményre való hatását.

Boldog párok aránya

John Gottman, figyelemre méltó kapcsolat szakértő egy tanulmányt folytatott, ahol megfigyelte a párok szokásait, hogy megérthesse a boldog és boldogtalanok közötti különbséget. Megkérdezték a partnereket, hogy oldják meg a konfliktust. A felfedezés kimutatta, hogy az egészséges pároknak van egy úgynevezett “mágikus aránya”, ami szükséges ahhoz, hogy a szeretet megmaradjon. A kapcsolat stabil maradhat, ha minden konfliktus 5 pozitív kölcsönhatást tartalmaz a negatívak mellett. A konfliktusok során bekövetkező negatív pillanatok közé tartoznak a kritikusok, a védekező vagy a negatív testbeszédek. A boldog párok ennél finoman indulnak a konfliktusoknak, és megpróbálják fenntartani a közelséget a konfliktus során.

A párod a barátod?

A pár boldogságának a 70%-át teheti ki az érzelmi kapcsolat, amely rendkívül fontos a házassági elégedettség szempontjából. Tehát, ha stabilizálni szeretnéd a kapcsolatot, meg kell fontolnod a barátokkal való kapcsolatod. Azt mondják, hogy a válás leggyakoribb oka a házasságtörés. Furcsa mód a résztvevők csupán 20% -a gondolta úgy, hogy hibát követett el egy házasságon kívüli kapcsolattal.

Elhízol a párkapcsolat alatt

Új tudományos kutatások megerősítették, hogy egy új kapcsolat növeli az esélyt a súlygyarapodásra. Ehhez a következtetéshez 10 évig gyűjtötték az adatokat, 15 000 résztvevő segítségével. Azzal magyarázható, hogy nem kell vonzónak lenni a partnereink számára. Nem akarjak lenyűgözni őket, és a legtöbb esetben nem érdekli őket, hogy vékonyak vagy sem. A gyerekvállalás ezen a helyzeten csak ront, ezért a ezeknél a pároknál jellemzőbb, hogy elhidegülnek egymástól.

A Michelangelo-hatás

Egy másik felfedezést, Michelangelo hatásnak neveznek. Ami azt állítja, hogy a kapcsolat olyan erős, mint a kő. Ha két ember szerelemben támogatja egymást, akkor a pozitív vonások megjelennek, amelyek közelebb hozhatják őket egymáshoz és kapcsolatuk sokáig tarthat. Amikor kölcsönhatásba lépnek egymással, segítenek előhozni a partner legjobb oldalát.

 

 

Közös nevetés

Az “Appalachian State University” pszichológusai szerint a nevetés jelentős szerepet játszik a sikeres kapcsolatokban. Azok a párok, akik szeretnek egymással időt tölteni a pozitív események figyelembevételével, sokkal elégedettebbek a párkapcsolatban.
A résztvevők közel 80% -a azt mondta, hogy naponta legalább egyszer nevet együtt párjával.

Közös házimunka

A “Pew Research Center” által végzett felmérés szerint a házimunkák megosztása nagyon fontos a párok számára. Az egyetlen tényező, amelyet a résztvevők magasabbra értékeltek, mint a nemi kapcsolatot. Azok a partnerek, akik megosztották mindennapi szokásukat,  támogatóbbak és elégedettebbek voltak szerelmi szerelmi életükkel. Ha lusta vagy, legalább próbáld megbecsülni a partnere által végzett munkát azzal, hogy olyan egyszerű dolgokat mondasz neki, mint a “köszönöm”.

Ti mit gondoltok?