A szagok és az illatok meghatározóak az életünkben. A szag receptorok olyan fehérjék amelyek képesek szagmolekulák kötésére.Ezek központi szerepet játszanak a szaglás érzékelésében. Az állatoknál, például egy nyúl 100 millió szaglóérzékelővel, vagy egy kutya 220 millió ilyen érzékelővel rendelkezik. Ezekhez a számokhoz képest az embereknél ez elenyésző, olyan 5-6 millió. Ám ez is elegendő ahhoz, hogy az életünkben fontosak legyenek a szagok. Íme 7 példa arra, hogy a mindennapjainkat milyen mértékben irányítják ezek a receptorok.

1. Étkezés.

Az ízleléshez hozzátartozik a szaglás is. Mivel a szánkba vett falatokat az orrunkkal is teszteljük. Az illatok amik bejutnak az orrunkba befolyásolják az ízérzékelést. az orrunk dönti el, hogy az adott étel ízlik e vagy sem. Ha az illat elnyeri a tetszést, az fokozzák evéskor az ízélményét. 

2.Érzelmek.

Amikor megveszünk egy parfümöt azt gondoljuk, hogy ez az illat elcsábítja majd a másik nemet. Ez nem így van. Ha parfümöt használunk az valójában minket befolyásol. A mi orrunkba jutott illatok alapján, azt gondoljuk csábosabbak vagyunk. Ezt a kisugárzást érzékeli a környezetünk, és ettől leszünk lenyűgözőbbek.  

3. Emlékek.

A különböző illatok emlékeket is őriznek. Van, hogy egy egy illatot emlékekhez kötsz. Számos tanulmány is kimutatja, hogy a szagok intenzívebb érzelmi emlékeket aktiválnak az agyban, mint a képek.

4. Hangulat.

Érzelmi állapotunkat is befolyásolják az illatok. Néha nem értjük, miért de hirtelen ideges vagy dühös leszünk, ez lehet akár egy szagtól. Ezt használják az aromaterápiánál is. Ugyanis léteznek olyan illatok, amelyek segítenek a lazításban vagy épp boldoggá tesznek.

5. Túlzás.

Ha túl sok illatinger ér az sem jó. Ha az orrunk túlterhelté válik, nem képes az elme feldolgozni ezeket, és bizony depresszió állhat fent. A szagok szoros kapcsolatban állnak az érzelmekkel. A szaglás hiánya szintén összefügg a skizofréniával is.

6. Érzéseid illata.

A mély és bensőséges érzéseid érezhető vállnak rajtad. Az emberi verejték és a könnyek kémszignálokat tartalmaznak, amelyek által kimutathatóak az érzelmein.

7. Az illatok befolyásolnak. 

Ezért is mondják, hogy ne menj éhesen vásárolni. Hisz a kereskedők illatokkal is próbálják a gyanútlan vásárlókat vásárlásra ösztönözni. Ez általában működik is.