A kellemetlen szagok kínosak lehetnek, de ez mindenkivel megtörténhet. Egyes adatok szerint, az amerikai felnőttek 90% -a és a tinédzserek 92% -a használ izzadásgátló szereket, hogy csökkentsék természetes testszagukat. Mindazonáltal komolyan kell venni a hirtelen fellépő kellemetlen testszagokat, mivel egészségügyi probléma jele is lehet.

Elhoztunk néhány tényt a kellemetlen szagokról, amiket jobb ha komolyan veszel, és ha bármelyike fennáll nálad, célszerű orvoshoz fordulni.

A fejbőr illata olyan, mint egy piszkos pelenka.

Mindenki haja szokott néha büdös lenni. De vannak olyan emberek, akiknek akár rothadó hal vagy piszkos pelenka szaga is lehet. A szakértők ezt ” büdös hajszindrómának ” hívják. Azt nem tudni, hogy mi okozza, a szakértők sem tudtak logikus magyarázatot adni erre. Elméletek szerint baktériumok és a gombák okozzák, többen azt mondják, hogy valamilyen hormonhiány váltja ki, de azt is rebesgetik, hogy a haj beszívja a környezetben fellelhető szagokat.

A legjobb megoldás az antibakteriális folyékony testápolás, a kéntartalmú szappanok használata haj és fejbőr tisztítása esetén. A kén csökkenti a fejbőr zsírosodását, és elpusztítja a baktériumokat, gombákat a fejbőrön, illetve az antibakteriális anyagok megállítják a baktériumok szaporodását.

 

A verejték a legrosszabb dolog, ami történhet.

Amikor valaki izzad, nagyon kellemetlenül tudja magát érezni, főleg ha ott tátong egy hatalmas verejtékfolt a ruhánkon. Általában verejtékmirigyek keletkeznek, ami legtöbbször nem büdös. De van a verejtékeknek egy olyan fajtája, ami bizony szagokat bocsát ki magából, ilyen az úgynevezett illatmirigy, ami főként hónalj, ágyék és a mellbimbók körül érezhető. Szorongásra és érzelmi stresszre reagálva szabadítja fel a test ezeket a verejtékeket. Amikor a baktériumok a bőrön elkezdenek lebomlani kellemetlen szagot okozhatnak. Tehát most már tudod, hogy a verejtéked rossz illatú, ha ideges vagy feszült vagy.

Ennek elkerülésére a válasz egyszerű:

Kerüld a stresszt.

Naponta zuhanyozz antibakteriális szappannal, különösen az izzadt területeken, hogy megszabadulj a kellemetlen baktériumoktól, amelyek okozzák a szagot.

Számos étel is kiválthat kellemetlen szagot, ezeket érdemes elkerülni. Hosszadalmas de a leghatásosabb módszer, de miután eszel, figyeld meg milyenné válik a verejtéked szaga. Amitől büdös lesz, azt kerüld el.

Rossz lehelet.

Lehetséges, hogy a rossz lehelet, a rossz fogászati ​​higiénia miatt vannak, vagy olyan ételek miatt, amit utoljára fogyasztottál és elfelejtetted utána megmosni a fogad. De ha követed a megfelelő fogászati ​​higiéniát, és utána is tapasztalsz rossz leheletet, akkor van valami baj a háttérben, aminek célszerű lenne utánajárni. A tartós, rossz leheletet az alábbi feltételek bármelyike ​​okozhatja:

Bizonyos ételek, pl. hagyma, fokhagyma, bizonyos fűszerek fogyasztása rossz leheletet okozhat. Semlegesítheted pl. ha spenótot vagy salátát eszel. A zöld tea vagy tej fogyasztása is segít.

Alvási apnoe: Ez az alvási állapot erősen összefügg a cukorbetegséggel, a magas vérnyomással és más szívbetegségekkel is, mindenképpen fordulj orvoshoz, mi okozhatja a panaszokat.

Egyes rákos megbetegedések és anyagcserezavarok kellemetlen szájszaggal járnak az általuk előállított vegyi anyagok következtében.

Az apró kőzetek, amelyek a mandulákban keletkeznek és baktériumok borítják, rossz szagot okozhatnak.

Nem tudod elviselni a saját vizeleted illatát.

Ha a vizeletnek van szaga az egyáltalán nem jó jel, lehet jóindulatú vagy rosszindulatú probléma. Normális esetben a vizeletnek, ammónia-szerű illata van, vagy akár szagtalan is lehet. De ha elviselhetetlenné válik a szag, és a vizelés folyamata fájdalommal és égő érzéssel jár, azonnal menj egy nőgyógyászhoz / urológushoz, hogy kiderítse mi lehet a baj. Húgyúti fertőzésekben is (UTI) szenvedhetsz. Továbbá, ha az egyén cukorbetegségben szenved, lehet édeskés szaga a vizeletnek.

A jóindulatú okok magukban foglalhatják azt, amit előző este ettél vagy ittál. A spárga  erős szagot okozhat az aszparaginsav bomlása miatt. Hasonlóképpen a sáfrány, a tonhal, a hagyma és bizonyos fűszerek fogyasztása kellemetlen illatokhoz vezethetnek. A kiszáradás a másik oka a szagtalan vizeletnek, ezért ne felejts el, elegendő mennyiségű vizet inni.

A barátaid elszaladnak, ha leveszed a cipődet.

Több verejtékmirigy van a lábban, mint bárhol máshol a szervezetben. Azonban ezt csak a hő, a testmozgás vagy a feszültség váltja ki. A szag csak rosszabb lesz, ha minden nap ugyanazt a lábbelit veszed fel. Büdös lába még a sportolóknak lehet, a láb bőrének felső rétegein növekvő gomba miatt. Szerencsére a probléma megoldása nagyon egyszerű.

Tartsd tisztán a lábad.

Tartsd tisztán a cipődet és a zoknidat.

Használj gombaellenes krémet.

A lent található régiók kellemetlen szagúak.

Sok dolog befolyásolhatja a szagokat “odalent”, például, egyes korszakok, fertőzések, vagy a rossz higiénia. Bár a legtöbb szag teljesen normális, vannak olyanok, amelyek miatt érdemes aggódni, különösen, ha a kellemetlen szagot kiütések kísérik. Ez utalhat élesztő fertőzésre vagy szexuális úton terjedő fertőzésekre (STI), beleértve a chlamydiát .

Mi a teendő, ha a hüvely szokatlan halszagú, és kisütéssel jár? Beszélj meg egy találkozót orvosoddal vagy nőgyógyászoddal. A kezelés a diagnózistól függ.

Ha a büdös szag nem tűnik el a legjobb erőfeszítéseid ellenére sem, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni.