Számos rejtély létezik a földön amire a tudósok hiába keresik a megfejtéseket nem nagyon találják. Ebben a cikkben is 6 olyan kézzel fogható dologról van szó amiről nem tudják, hogy a régmúltban mi céllal készülhetett? Vagy épp, hogy jött létre? A történelem rengeteg csodás dolgot fog még számunkra tanítani.

1. Az 1930- as években talált Costa Rica területén lévő kőgolyók. A jelen állás szerint ez számít régészeti körben a legnagyobb rejtélynek. Mivel ezekről a golyókról szinte semmi biztos dolgot nem tudtak megállapítani.   

Az az egy, hogy nem természeti jelenség, az biztos. Mesterségesen állították elő. Arra gondolnak a tudósok, hogy a Diquís kultúra hozta létre őket, de mivel már kihaltak ezért ez sem bizonyított. Ma közel 300 golyót tartunk számon, melynek méretei eltérnek. Az, hogy mi céllal, hogyan, és kik készítették, csak teóriák vannak. Az igazságot rejtély fedi. 

2. Az 1930-as években fedezték fel ezt az érdekes agyagedényt is, amely nagy valószínűséggel az első akkumulátor célt szolgáló tárgynak minősül. A tudósok több kísérletet is végeztek, ami arra enged következtetni, hogy Mezopitámia területén is szükség volt a mesterségesen előállított áramra. Az agyagedény 13 cm nagyságú, melyben egy vasrúd helyezkedik el réz borítással. A speciális kialakításnak köszönhetően ez a szerkezet körülbelül 1 volt előállítására volt képes.

3.Wilfrid Michael Voynich amerikai könyvkereskedő 1912-ben kézhez kapott olyan ismeretlen írásjeleket tartalmazó és ismeretlen nyelven írt kéziratot, amelyet még máig sem sikerült megfejteni. Becslések szerint 1450 és 1520 között íródhatott. Ezt a szakértők Voynich-kézirat néven emlegetik, egykori tulajdonosáról elnevezve. 

4. Az inkák által készített kis szobrok.  Ha megnézzük sokakban felmerülhet a kérdés, vajon véletlen, hogy ennyire hasonlítanak ezek a kis szobrok a ma használatos repülőgépekre? Bár a tudósok szerint, a madarak ihleték ezeket a kis Dél- Amerikában talált szobrocskákat. 

1996- ban Peter Belting és Agund Eeboom német repülőgép tervezők is meglátták ezekben a szobrokban a lehetőséget, és elkészítették a szobrok felnagyított, méretarányos másait. Ezeken motor és rádiós kommunikáció is megtalálható volt. A tesztelések során rájöttek, hogy kis “repülők” motorjai megállítása után még sokáig képesek a levegőben lebegni. 

5. Ezek a rejtélyes korongok mind anyagát tekintve mind a képekből látható ábrázolás rengeteg rejtély övezi. Az anyagáról annyit tudunk, hogy rendkívül erős anyag. Pontos összetételét, és ennek megmunkálása körül hatalmas homály van. A másik hatalmas kérdés a képek. A korongokon egy emberi embrió fejlődése látható. Bár a mai tudósok is csak mikroszkópok, és speciális eszközök segítségével képesek megfigyelni a fejlődési folyamatot. Őseinknek elméletileg nem voltak olyan fejlett technikai eszközei ami ezeknek a létrejöttét segítette volna.     

6. Az antiküthérai szerkezet Kr. e. 205 körül készülhetett. Ez egy antik számológép szerű szerkezet, amellyel a napállást tudták előre megállapítani. Egy esetleges holdfogyatkozás idejét is jelezte. A dátum tetszőlegesen állítható.  

A világ más tájain körülbelül 1000 évvel később tudtak csak hasonló szerkezeteket előállítani.