A statisztikák szerint évente több tucat ember hal meg, és több száz ember súlyosan megsérül tömegeket vonzó rendezvényeken. Az ilyen nagyobb kaliberű eseményeknél fontos, hogy tudatában legyünk egy-két dolognak. Bármikor kialakulhat egy olyan pánikhelyzet ami a tömeget megmozgatja. Ilyenkor az első és legfontosabb teendőnk, hogy nyugodjunk meg. Tiszta fejjel kell átgondolni a dolgokat ahhoz, hogy ne veszélyeztessük magunkat. Az önkontroll elengedhetetlen a szélsőséges körülmények között.

1. Ha ismeretlen helyen vagyunk, mindig derítsük fel a terepet. Keressük meg a vészkijárati lehetőségeket, hogy ha szükség lenne rájuk, tudjuk merre induljunk.

2. Ha kitörne a pánik helyzet, a tömeg általában egy csorda ként kezd menekülni. Ilyenkor a legrosszabb amit tehetünk, hogy csatlakozunk hozzájuk. A legbiztosabb sérülési lehetőség. Keressünk egy magas pontot ahonnan nyugodtan megvárhatjuk míg oszlik a tömeg. Egy bárban ilyen például a pult, vagy az utcán egy fa. Ha már nincs akkora káosz szabadabban lehet menekülni, és biztos nem tipor el a tömeg.   

3. Amennyiben nincs lehetőség a tömegből kijutni, ügyeljünk a biztonságunkra. Az emberek képesek dúvadként lökdösni egymást, ilyen helyzetekben. Annak érdekében, hogy ne sodorjanak el, és ne nyomjanak össze a legjobb amit tehetünk, hogy teret próbálunk szerezni magunknak. Tegyük kezeinket fel és hajlítsuk magunk elé. Kis távolságot tartva ezzel a környezetünktől. Ez egy biztonsági övezetet képez, amelybe a tömegből érkező emberek nem tudnak behatolni.

4. A legveszélyesebb helyek ilyenkor a keskeny folyósok, ajtók és résnyi helyek. Nem szabad ilyen lehetőségekbe belemenni, mivel a legnagyobb torlódásveszély. A sérülések itt a legvalószínűbbek.  

5. Ne féljünk belemenni a szokatlan dolgokba. Ha nem a tömeggel haladunk, hanem mondjuk a legvalószínűtlenebb helyen próbálunk meg kijutni, nagyobb eséllyel keveredünk majd ki a bajból. Lehet ez egy kerítés vagy akár a zárt helyeken egy ablak is a vészkijárat. Kitörése akár életeket is menthet. 

6. Ha elragadna a tömeg áramlása, de nem találunk lehetőséget annak elhagyására, kezdjünk el átlósan haladni. Kitartásunknak köszönhetően, ezzel a módszerrel egyszerűen elérjük majd a tömeg szélét ahol könnyen kijuthatunk, és kereshetünk menekülési lehetőséget.