A legtöbb nő, 30 éves koruk után, úgy érzik, hogy testük már nem ugyanolyan, mint régen volt. A test megváltozik például terhesség alatt, egyesek több bőr hibát vesznek észre magukon, mások pedig néhány plusz kilót szednek fel, a has, derék, fenék, vagy a combokra. Mindez azért történik, mert miután betöltötte a 30-at, a test nagy változásokon megy keresztül, ami nem csak fizikailag látszik, hanem szellemileg, lelkileg, és egészségileg egyaránt.

Nyilvánvaló: a tested már nem ugyanolyan, mint 20 évesen.

30 éves kortól kezdve az anyagcsere szépen lassan elkezd lelassulni. Ez nem jelenti, hogy aki elérte a 30-at, a teste teljesen másképp fog működni. Hanem meg kell barátkoznod azzal, hogy a következő évtizedben fokozatosan változik a magadra és testedre gyakorolt hatás.

Más szavakkal…

Ez egy tökéletes idő a test számára, hogy nagyobb ellenállást és koordinációt építsen ki. Tehát, ahelyett, hogy túl sok erőfeszítést tennél a fizikai erő javítására, jobb, ha az izomtömeg fenntartására összpontosítasz.

Ügyelj a diétára.

Mivel az anyagcseréd lelassul, és sokkal könnyebben hízik ilyenkor az ember, oda kell figyelni arra, hogy mit és hogyan eszel. Ne együk túl magunkat, de ne hagyjunk ki étkezéseket se. A legjobb ötlet, ha kisebb adagokat eszünk többször, hogy elkerüljük a kényszeres ropogtatást, nassolást, amely hízáshoz vezethet.

Jó alvás.
Az esti szokások jó hatással lehetnek a bőrödre és az anyagcserédre is. Ráadásul a jó éjszakai alvás kulcsfontosságú a regenerálódás szempontjából, és az egészséges test számára.

Néhány embernek 6 óra alvás elegendő, míg másoknak sokkal több időre van szüksége. A szükséges alvás mennyiségét leginkább a test és az életkor határozza meg, de amikor alvásról van szó, a minőség a fontos, nem pedig a mennyiség. Próbálj sétálni lefekvés előtt, ne egyél sokat, ne csinálj olyan tevékenységet, amivel felzaklatod magad, és ne használj elektronikai eszközöket se, mielőtt elalszol. Ha mindenképp szeretnél valamit csinálni alvás előtt, akkor olvass könyvet.

Edz hatékonyan.

Senki sem mondja, hogy kifulladásig kell az edzőteremben lenni, vagy végtelen órákat kell ott tölteni. Menj rövidebb edzésekre, de az tartós legyen.

A Journal of Physiology-ban megjelent tanulmány azt mutatta, hogy a heti 4-6, 30 perces edzések ugyanolyan hatékonyak, mint a heti 2-3 másfél vagy még több órás. Fordítsd a hasznodra ezeket az információkat, például a megfelelő gyakorlat kiválasztása.