Minden nap megvan az esély, hogy kóbor kutyákkal találkozunk sétálás vagy futás közben. Néhány kutya kiszámíthatatlan viselkedést tanúsíthat és rendkívül agresszívvá, barátságtalanná válhat. Így nyilvánvalóan közvetlen veszélyt jelent az emberekre. Összeszedtük a szakemberek tanácsait, hogyan lehet elkerülni egy esetleges támadást.


A szakértők határozottan úgy gondolják, hogy a kutyák és más állatok is megérzik az emberi félelmet. Viszont nagyon nehéz nyugodtan maradni, ha egy agresszív kutya morog és ugat rád. Ha sikoltozol, csapkodsz a kezeddel, vagy elfutsz, akkor csak azt éred el, hogy a kutya zsákmányként tekint rád és megtámad.


Ha találkozol egy kutyával futás közben, lassíts le. Fordulj meg és sétálj a kutyával ellenkező irányba, de közben figyeld őt a szemed sarkából. Ha megállsz és a karjaidat leszorítod a tested mellé, akkor a kutya elveszti érdeklődését és elmegy.


A közvetlen szemkontaktus fokozhatja a kutya agresszív viselkedését. Ha belenézel a szemébe, ezt fenyegetésnek veheti és valószínű támadni fog. Tartsd szemmel a kutyát, de kerüld a közvetlen szemkontaktust. Ez azt jelzi a kutyának, hogy nem vagy fenyegető a számára ezért valószínűleg elfordul és elmegy.

Valójában minden tárgy a segítségedre lehet. Adj neki valamit, amit rághat, például a cipődet, palackot vagy hátizsákodat. Ez egy ideig lefoglalhatja a kutyát és lesz időd a menekülésre.


Ha a kutya továbbra is agresszíven viselkedik, nézz szembe vele, persze elkerülve a közvetlen szemkontaktust és utasítsd távozásra. Legyél erős, magabiztos és használj hatékony parancsszót. A leghatékonyabb parancsszavak a ” Nem ” és a ” Vissza ” ha ezt sikerül határozott hangon mondanod, a kutya megrémül és elmegy.