Évente több millió betörést követnek el bűnözök. És ne gondoljuk, hogy mi kivételek vagyunk. Hisz az igazán gazdag és tehetős otthonokba nem törnek be. Ott olyan védelmi rendszerek vannak ahova szinte lehetetlen bejutni, de legalábbis nem mernek próbálkozni. A sima hétköznapi embereket érinti leginkább ez a veszély. Nem is gondolnánk, de alapvető védelmet bevetve meggátolhatnánk, hogy mi legyünk a következő áldozatok.

1. A tolvajok átlagosan 12 perc alatt képesek elvégezni egy ilyen mértékű bűncselekményt. Ezért szeretik a könnyű prédát. A földszinti lakások, a nyitva hagyott ablakok és ajtók, vagy épp az utcáról nem jól látható épületek. Ha bármelyik eset igaz ránk tegyünk óvintézkedéseket. Az ablakokra szereljünk rácsot. Egy riasztó beszerelése sem lenne utolsó dolog. A nyílászárókat mindig alaposan zárjuk be. 2. A betörések száma a nyaralások idején a legmagasabb. Ennek oka hogy a betörök szeretik a napokig magukra hagyott üres otthonokat becélozni. Ügyeljünk a látszat fenntartására. A leveleinket ne hagyjuk napokig gyűlni. Kérjük meg egyik szomszédunkat, hogy ürítse ki nekünk a postaládát. Ügyeljünk arra, hogy a kíváncsi tekintetek ne lássanak be. A függönyöket alaposan húzzuk el, és egy két helységben időzítővel ellátott lámpákat is lehet tenni.

3. Ha furcsa dolgot tapasztalunk, például egy kérés nélkül érkező szerelőt, nem árt leellenőrizni. Kérjünk tőle valamiféle igazolványt. Vagy hívjuk fel a vizeseket, hogy valóban ők küldték e ellenőrzésre. Lehet, hogy valaki épp terepszemlét szeretne tartani.  

4. Az általános rejtekhelyeket amit egy betörő először megnéz. Legyünk kreatívak. Egy zacskó zöldségnek álcázva fagyasszuk le. Itt szinte biztos megmaradnak az értékeink.

5. A nyaralós posztokat szeretik a bűnözök. Legyünk visszafogottak, nem kell világgá kürtölni azt, hogy üresen áll a házunk. A betörőknek ne adjunk instrukciókat hova mehetnek.