A tudósok ragaszkodnak ahhot a tényhez, hogy az érzéseink és a szeretet fejlődésének logikája szorosan kapcsolódik a testünk biokémiai folyamataihoz. Még akkor is, ha ezt a csodálatos szenvedélyes érzést szeretnénk örökké tartani, ám testünk nem tud megbirkózni vele.

Eufóriát érzünk, mikor beleszeretünk

A tudósok úgy vélik, hogy a szenvedély által kiváltott eufória nagyon hasonlít ahhoz az érzéshez, amit a szenvedélybetegek éreznek a gyógyszer újabb adagjának bevétele után. Ez a hatás azért jelentkezik, mert az agy és a mellékvesék noradrenalin hormont termelnek. Ugyanez a hormon keletkezik bizonyos opiátok után. A szerelmes ember úgy érzi, hogy egyre többet kell találkoznia partnerével, mert meg akarja tapasztalni ezt az érzést.

Amikor beleszeretünk valakibe egy hatalmas hormon koktél van a szervezetünkben

Amikor beleszeretünk valakibe, számos kémiai folyamat fordul elő agyunkban, ami által nem vesszük észre partnerünk hibáit. Azt is érezzük, hogy az életünk csak a kedvesünknél jó, és érzelmileg függünk tőle. A hormonok itt nagyon fontos szerepet játszanak.

Az oxitocin felelős az érzelmi kötődésért és hozzájárul a partnerek mély érzelmi kapcsolatához. Ha a hipotalamusz elegendő oxitocint termel, akkor a stressz szintje csökken, és a vágy egyre intenzívebbé válik.

A vazopresszin felelős a hűségért, és az odaadásért pedig az oxitocin.

A dopamin a boldogság hormonja. Hozzájárul a kellemes érzésekhez. Ennek a hormonnak a hatását érezzük, amikor eszünk vagy szeretünk valakit.

A szerotonin felelős azért, hogy megtapasztalhassuk az élvezetet, örömet szerezzen nekünk, és javítja a szexuális életünk minőségét.

A kortizolt a stressz hormonjának nevezik, és kutatók szerint a ez a hormon valóban magas értéket mutat egyes kapcsolatok elején.

A szerelem kémiai jellegéből való függőségünk erősödik a feromonok miatt. A feromonokat testünk verejtékei termelik mind a férfiaknál és mind a nőknél egyaránt. Ez befolyásolja a szaglórendszer receptorait.

Ez a hormonális koktél számos fiziológiai reakciót idéz elő, mint például a túlzott izzadás, gyors szívverés, pupillák tágulása, alvászavarok és étvágytalanság.

Nem tart rökké a szerelem érzése

A biológiai szabályok szigorúak: szeretetünk csak egy átmeneti kémiai folyamat, amely legfeljebb 3 évig tart.

Az evolúció során az embereknek szüksége volt a túlélésre. Nehéz lett volna őseink számára, hogy gondoskodjanak a gyermekről, találjanak élelmet, és megvédjék magukat, ha egyedül vannak. Az együttlétben rejlő érzés segített a pároknak a gyermek túlélése érdekében együtt maradni. És ahogy a gyermek felnőtt, ez az érzés elhalványult.

Kevesebb mint 3 éven belül az idegvégződések majdnem érzéketlenek lesznek ezeknek a hormonoknak a termelésére. Emellett a hormonokat sokkal kisebb koncentrációban állítják elő. Az agyfunkció stabillá válik, rendszeresen kezdi el a munkát, és a hormonok megállítják a pár érzelmi kötődését.

Minden kapcsolat meg van írva?

A szerelem kezdeti ideje stresszes a testünk számára. A csendes ritmus tényleg hatékonyabb számunkra. Az igaz szerelem valószínűleg akkor kezdődik, amikor a hormonális koktél leáll.

A tudósok azt állítják, hogy az a kapcsolat, ahol már hosszútávon élünk együtt a partnerünkkel az oxitocinnal és a vazopresszinnel függ össze. Az oxitocinszint emelkedik, amikor az emberek megölelik és megcsókolják egymást vagy egyszerűen csak csevegnek.

Tehát itt van a következtetés: az érintések és a gyengédség a legjobb módja a hosszú távú kapcsolatok fenntartásában. És ne felejtsd el fenntartani a figyelmet, a háládat, a kompromisszumokat, a konfliktusokat legyőzni és együtt haladni.