Mindannyiunknak vannak olyan dolgaink otthon, amelyeket évekig vagy évtizedekig tárolunk. Nagyon hosszú ideig használhatónak tartjuk őket de a legtöbbjüknek valójában van lejárati dátuma, amely után a termékek haszontalanokká válnak és nem mellesleg veszélyesek is lehetnek egészségünkre illetve a környezetünkre.

Hidrogén-peroxid – 2 hónap.

A hidrogén-peroxid mindenki gyógyszeres fiókjában megtalálható, de nagyon kevés ember tudja, hogy felbontás után 2 hónapig használható utána, elveszíti hatását. Még a lezárt is egy év után lejár.

Fűszerek – 2 év.

Rossz hír azoknak, akik ritka fűszerek birtokában vannak! 2 év után frissítenie kell a készletet, mert a fűszerek bizonyos idő elteltével elveszítik tulajdonságaikat és ízüket.

Sportcipő – 250 mérföld vagy 6 hónap.

A sportcipők aktív használatakor a lengéscsillapító rendszerük, a talpuk és a sarok gyorsan elhasználódik. A futócipőket minden 250 mérföld után le kell cserélni, és más sporttevékenységekre használt cipőt 6 hónap rendszeres használat után.

Tea filter- 6 hónap.

Még a zárt és légmentes csomagolásban is, a tea filterek már nem alkalmasak ivásra 6 hónap után, mert a tea levelei elkezdenek erjedni.

Napszemüveg – 2 év.

Az ultraibolya sugárzás negatív hatással bír a lencsére. Egy idő után a lencsék egyre több sugarat engednek át. A pontos eltarthatóságot a gyártók határozzák meg, de ajánlatos kétévenként leváltani a napszemüveget.

Fogkrém és fogkefe – 1 év és 3 hónap.

A fogkefét 3 havonta kell cserélni, hogy ne legyen a baktériumoknak melegágya. A fogkrémet legfeljebb egy évig lehet használni. Ezért, ha van olyan fogkrémed, amelyet csak akkor viszel magaddal, ha nyaralni mész, ellenőrizd a lejárati dátumát.

Törölközők – 3 év.

Azon túl, hogy a nedves törülközők ideális környezetet biztosítanak a baktériumok kifejlődésére, a gyakori mosás roncsolja a szövetet. Javasoljuk, hogy a törülközőt 3 évente cserélje le.

Fésűk – 1 év.

Az átlagos fésű vagy hajkefe eltarthatósága csak egy év, még akkor is, ha rendszeresen tisztítod és mosod. Ezen időszak után korpásodást és hajhullást okozhat.

Sminkecsetek és szivacsok – 5 év és 6 hónap.

A sminkecsetet nem elég gyakori használat után tisztítani, hanem 5 évente le is kell őket cserélni, a bőröd hálás lesz neked. A szivacsokat 6 havonta kell lecserélni.

Melltartó – 2 év.

Átlagosan ennek a fióknak a tartalmi eleme 2 év után kezdi elveszíteni alakját, mert a betétek hajlamosak eldeformálódni. Valamint a szövet is folyamatosan nyúlik.

Papucsok – 6 hónap.

Az otthoni papucsok csak fél évig használhatók, mert a gombák potenciális táptalajává válnak.

Párnák – 2-3 év.

Töltés típustól függetlenül egy párna 2-3 év múlva elveszíti alakját, és a poratkák is megjelennek benne. Az egészséges alvás fontos. Szóval cseréld le a párnát.

Takaró – 7 év.

A takarók ugyanazon a változáson mennek keresztül, mint a párnák. Azonban “tovább” használhatók, maximum 7 évig. A tisztítás és a rendszeres szárítás révén legfeljebb 10 évvel meghosszabbíthatod a takaród élettartamát.

Matrac – 8-10 év.

A matracról se feledkezzünk meg, mert 8-10 évente azt is le kell cserélni. Ne feledd, hogy a matracot minden 6. hónap után meg kell fordítani, nehogy túl gyorsan elhasználódjon.

Fa vágódeszkák- 3 év.

Háromévente le kell cserélni. Különben a baktériumok melegágyává válhatnak. Továbbá a vágódeszkák a nedvesség és a kések miatt elveszítik alakjukat.

Spatulák – 2 év.

Az étel keverésére szolgáló spatulákat két évente le kell cserélni. Ez különösen igaz a faeszközökre.

Edénymosó szivacs – 2 hét.

Az ilyen szivacsokat csak 2 hétig lehet biztonságosan és hatékonyan használni.

Gázmaszkok – 1 év.

Nukleáris háború, tűz vagy festés esetén otthoni gázmaszknál, ne felejtsd el megjegyezni a vásárlás dátumát. Az ilyen maszkokban lévő szűrőket a lejárati dátum korlátozza, és legfeljebb egy évig tárolható.

Vitaminok – 3 év.

A vitaminokat csak 3 évig lehet tárolni. Lejárata után elveszítik jótékony tulajdonságaikat.

Okostelefon- 2-3 év.

Sajnos még az okostelefonoknak is van lejárati dátuma. Új készülék vásárlása esetén 2-3 évig stabil működést várhat el. Ezután az időszak után kezdődik, amikor hirtelen romló tendenciát kezd el mutatni. Ez különösen a nem kivehető akkumulátorokkal rendelkező modellekre vonatkozik.