A világ tömve van az érdekesebbnél érdekesebb tényekkel. Olyan dolgokról nincs is fogalmunk amik igazából egyszerűek, és akár a mindennapokban is találkozhatunk vele. Vagy csak egyszerűen olyan kézzel fogható dolgok amik mögé nem gondolunk. Pedig ott vannak, és érdekességnek számítanak.Ez a 19 is ilyen tények gyűjteménye. Dolgok a nagyvilágból amit kevesen tudnak, mégis igazán elgondolkodtató.

1. Az Amazonas a világ második leghosszabb folyója. Hossza közel 7 ezer km, ami Dél-Amerikát szeli ketté. Érdekessége, hogy egy híd sem épült rá. Egyetlen hidat tudunk hozzá kötni ami, a mellékfolyóján a Rio Negro- folyón épült 2010-ben. 

2.Nincs két egyforma tigris. A tigrisek csíkjai különböznek, mint az emberi ujjlenyomat. Mindegyiknek eltérő. Érdekesség még hogy ezek a csíkok nem csak szőrükön, hanem bőrükön is megtalálható. 

3. 2012- ben Izlandon egy ázsiai nő keresésére egy csoportot hoztak létre, ahova önkéntesek jelentkeztek. Ebbe a csoportba egy ázsiai nő is jelentkezett aki épp ott volt mint turista. Egy éjszakán át tartó keresgélés után kiderült, hogy azt a nőt keresték aki ott volt velük. A családja jelentette eltűnését, mert nem érték el a telefonján. Az nő nem ismert magára a személyleírás alapján, a többiek pedig azért nem ismerték fel, mert közben átöltözött.

4.Ha repülőgéppel utazunk az út valójában sohasem fog így kinézni mint ahogy azt általában jelöljük. Ennek több oka is van. Pl.: egy kétdimenziós térképen rajzolt egyenes  semmiképp sem fedi a háromdimenziós Földgömbön rajzolt egyenest. Másodszor pedig repülés közben is folyamatosan forog a Föld a tengelye körül. Ezért ha én az USA-ba szeretnék Indiából jutni akkor az utam Oroszországon, Anglián és Grönlandon keresztül fog vezetni.

5.Az Aleut- szigetek Alaszkához tartózik, ám valójában az Egyesült Államok legnyugatibb pontja.

6. Gibraltár legdélibb részéből Látni lehet Afrikát. Ez azért érdekes mert ez az Egyesült Királysághoz tartozó terület. Így elmondható hogy az Egyesült Királyság egy pontjából szabad szemmel látható Afrika. Amibe ha belegondolunk nagyon érdekesen és hihetetlenül hangzik, bár igaz.

7.Álmokat még mai napig nem fejtették meg a tudósok. Mire szolgál? Mi az értelme? Csak feltételezések vannak.Egyesek szerint a növekedésünket és a fejlődésünket segítik, mások szerint a memóriánk és testi funkcióink helyreállításában van szerepe.

8.Az avokádó az egyik legmérgezőbb növény a földön. Csak az érett gyümölcsét lehet biztonsággal fogyasztani. Az éretlen avokádó, a fa, a levelei, a szára minden része veszélyes.   

9. A nyelv lenyomatta emberenként olyan egyedi mint az ujjlenyomat. Nincs két egyforma.

10. A világon számon tartott halak közül egy 1977-ben elhunyt hal számít a leghosszabb életűnek. Egy japán koi ponty volt és 226 évet élt. 

11.Einsteint felkérték Izrael elnökének de ő nem fogadta el a felkérést.

12. Az Egyesült Államok és Oroszország között található Diomede-szigetek az egyetlen hely a földön ahol két ilyen közel lévő sziget és mégis 23 óra az időeltolódás. Ez azért lehetséges mert pontosan köztük húzódik a dátum választó hosszúsági kör.

13.A barna szemek is kékek. Ezt azzal indokolják, hogy a barna pigmentek alatt valójában kék a szem. Tehát valójában a kék szem nem is érdekes. Az számít igazán különlegesnek akinek barna.

14.Ez a két sportszer márkát egy testvérpár hozta létre. De egyiknek sincs köze a másikhoz, ugyanis a testvérek nem beszélnek, egy összeveszés miatt. A márkák ez után az incidens után alakultak.

15.Az agy egy nagyon érdekes és, titokzatos szervünk. Nem lehet megmagyarázni, hogy miért de ugyan úgy reagál egy elutasításra mint a fizikai fájdalomra. 

16.A vidrák társas lények. Még alvás közben is ügyelnek arra, hogy ne sodródjanak el egymás mellől. Ezért mellső lábaikat összefonva pihennek.

17.Az esélye annak, hogy teli találatos szelvényünk legyen sokkal kisebb annál mint, hogy pont egy lotto feladása közben halunk meg.

18.Reggelente magasságunk 1%-val vagyunk magasabbak mint lefekvéskor. Ez azért van mert a pihentető alvás közben csigolyáink ellazulnak és megnyúlnak. Ez estére mindig vissza áll normál állapotába.  

19.A matrac 10 év alatt megduplázza súlyát. Ennek oka, hogy a bőrünkről lehámló bőrsejtek és a bele ülő atkák is felhalmozódnak.