Ausztrália egy rendkívül különleges kontinens, ahol például kétszer annyi juh él, mint ember, valamint másfélszer több kenguru, mint juh. Rengeteg strandja van és ha mindegyiket meg akarnánk látogatni, akkor több, mint 15 évre lenne szükség. Összeszedtünk még néhány érdekességet Ausztráliáról, amit valószínű sose gondoltál volna.

 

Ausztrál Alpokban sokkal több a hó, mint Svájcban.

1836-ban láttak utoljára Sydneyben havat, de akad olyan hely is Ausztráliában, amit minden évben hótakaró fed. Az Új-angliai-hegység és a Victoria-hegység területe pont ilyen hely. A síszezon általában júniustól októberig tart.

UGG csizma származási helye

Ugyan az UGG márkanevet Amerikában már levédették, e csizma ötletét igazság szerint Ausztráliából vették. A 19. század végén és a 20. elején használták a helyi parasztok és mezőgazdasági termelők.

Ausztrália néhány útja olyan végeláthatatlan és unalmas, hogy a kormány vicces szövegű táblákat helyezett ki az utak mellé, hogy szórakoztassák a sofőröket vezetés közben.
(pl: Fáradtság zóna – Játszunk – Ez megmentheti az életed)

Ausztráliában minden negyedik ember külföldön született.

A legújabb statisztikai eredmények alapján az ausztrál emberek 28,5%-a külföldi születésű. A legtöbben az Egyesült Királyságból, Kínából, Új-Zélandról és Indiából jöttek erre a kontinensre.

Ausztráliában meglehetősen magasak a szociális alapú támogatások.

Egy 4-5 gyerekből álló család olyan magas támogatást kaphat, hogy a szülők felmondhatnának munkahelyükön és még úgy is képesek lennének megélni.

Gyakorlatilag az összes létező parkban találsz legalább egy nyilvános grillező helyet.

Ausztrália tele van hatalmas szobrokkal.

Itt kb. 150 szobor található, amelyet egyszerűen „turista csapda” néven ismernek a helyi lakosok. Ezek mögött a szobrok mögött valójában nincs komolyabb dolog, csak az, hogy utazásra buzdítsák az embereket.

Az ausztrálok pénze valójában műanyagból készül.

1988 óta nem használnak papírból készült pénzt, helyette egy különleges polimer anyagból gyártják. Ennek az előállítási költsége jóval magasabb, mint a rendes papírpénzzé, de kárpótolja őket, hogy sokkal tartósabbak, mint a hagyományos társaik.

Akik nem mennek szavazni, pénzbüntetésre számíthatnak.

Ha egy ausztrál lakos megfelelő ok nélkül nem megy el szavazni, azt 5200-tól- 13.000 Forintig terjedő pénzbírsággal szankcionálják.

Ausztráliában nincs borravaló.

Noha a legtöbb turista 5-20% borravalót hagy az éttermekben, nem lesz különösebb következménye, ha erről véletlenül megfeledkezünk. Ausztráliában ugyanis nem szoktak borravalót adni.

Nem szeretik a kenguru húsát.

Ugyan megtalálható a boltokban, de az ott élők nem kifejezetten rajonganak érte. Ezért a kenguruhús több, mint 70%-át, külföldi országokba exportálják.

A világ 10 legveszélyesebb kígyójából, 6 Ausztrália területein található.

Csak és kizárólag Ausztráliában élnek vadon élő tevék.

Egyik sivatagi országban sincs akkora vadon élő teveállomány, mint Ausztráliában. Az ország északi és középső tájain nagyjából egymillió teve található.

A sztereotípiákkal ellentétben nem a Kínai nagy fal a világ leghosszabb fala, hanem az ausztrál “dingókerítés”.

Ez a kerítés 5614 kilométer hosszú és két részre szakítja az országot, megvédve ezzel a mezőgazdasági állatokat ezektől a ragadozó állatoktól.

Az ausztrálok minden szót rövidítve mondanak.

A legnépszerűbb rövidítések:

Aussie – Ausztrália
G’day – jó napot
Brissie – Brisbane
Barbi – Barbecue
Footie – Football