Te elgondolkodtál már azon, hogy amikért pénzt adunk ki a boltban, az mennyibe kerül valójában? Mármint az előállítása. Ha még nem akkor segítünk tisztán látni. Néha jobb ha nem gondolunk túl sok mindent a dolgok mögé. Az egyszerű dolgok valójában nem mindig érnek annyit mint amennyit kérnek érte.

1. Popcorn

Szerintem nincs olyan ember aki egy mozifilm megnézéséhez ne venne egy kis kukoricát is magának. De fogadok arra még soha nem gondoltál, hogy mi kerül azon olyan sokba. Pedig ami azt illeti nem kevés haszon van egy ilyen csemegén. Átlagárban egy pattogatott kukorica 1800 Ft-ba kerül, holott az előállítása nem lehet több 100 Ft-nál.

2. HDMI kábel

Nehéz elhinni de egy ilyen kábel kevesebb mint 1000 Ft-ot vesz igénybe, holott az olyan 5000 Ft körüli összegekért árulják. 

3. Apple iPhone

Félreértés ne essék most csak magáról a készülékről beszélünk. Ebben nincs benne a marketing, és az operációs rendszer. A készülékhez olyan 200 000 Ft körüli összegért jutunk hozzá, holott nagyjából 65 000 Ft-ból kijön a gyártása. 

4. SMS üzenet.

Ma már az internet világában az SMS üzenetek egyre jobban eltűnnek a köztudatból. De az árán ez nem változtat. Egy SMS nagyjából 55 Ft-ba kerül holott nem kerül többe a szolgáltatónak 1 forintnál. 

5. Képeslapok.

Egy drágább képeslap elérheti akár a 1500 Ft-ot. Pedig ha a legjobb minőségű papírt, és igényes külsejűt vesszük számba, se kerül többe 400 Ft-nál. 

6. A márkás farmerek.

Egy-egy nadrág, persze függ a forgalmazótól is, elérheti a boltok polcain a 90 ezer Ft-ot. Pedig a leges-legjobb anyagokat használva sem kerül többe 14 ezer Ft-nál az előállítás. 

7. Számológép.

A dollárban megadott összegek magyar forintban soknak tűnik, de azt azért ne feledjük, hogy Amerikában minden drágább. Mert azt mondták, hogy a drágább típusok olyan 30 ezer forint körüli dollárba kerül, míg az előállítása 4-5 ezer forint. Azért a kontraszt érződik.  

8. Tankönyv.

Nem bízták a véletlenre. Ugyanis az amerikai főiskolás könyvek közül egy igen drága darabot emeltek ki. Ez az egy könyv 64 ezer forintnak felel meg. Az előállítása ennek töredéke. Nagyjából 3 ezer forint.

9. Az esküvői ruha sem tartozik a drága dolgok közé. Itt a márkát és a modern stílus irányzatot kell megfizetni. Mert sokak szerint akkor jó egy ruha, ha drága. Pl.: Badgley Mischka ruha előállításához körülbelül 700 ezer forintra van szükség míg ha meg szeretnénk venni akár 2 és fél milliót is kérhetnek érte. 

10. Egy gyémánt gyűrű sokaknak csak álom. Mivel valamiért ez a tehetősebb réteg jelképe. Az előállítása olyan 500 ezer Ft körül van, míg egy ékszerboltban 1,2 milliót is kérnek érte. 

11. A tintapatron amit a nyomtatóba kell tenni. Ez az amivel igazából sokat keresnek. Ugyanis, ha valaki tényleg nyomtat szüksége van arra, hogy újat vegyen. Ezek nem kevés pénzbe kerülnek. 3-tól 15 ezer forintig terjed az áruk. Pedig egy patron előállítása alig éri el az 1000 forintot. 

12. A palackos víz nagy biznisz. Ha egy olcsóbb vizet nézünk az körülbelül 100 forint körül van. Pedig, ha magunk állítjuk elő akkor körülbelül 3785 litert képesek vagyunk ugyan abból az összegből készíteni. 

13. A szénsavas üdítők, mára már rettentő drágák. Ha belegondolunk, hogy egy liter olyan 300-400 forint körül van, és igazából amit a cégek fizetnek egy liter készítésért az nem több mint 44 forint. 

14. Szemüvegekre azt mondják, hogy a dioptriától és a kerettől is függ az ára. De tegyük fel, hogy megússzuk olyan 30-40 ezere forintból azt a szemüveget, amiért a gyártó nem adott többet mint 8000 Ft. 

15. A csodaszerként kezelt allergia gyógyszer előállítása nagyjából 300 forintnyi hatóanyagot tartalmaz. A boltban akár 170 ezer forintot is elkérnek.