Az élet tartogat meglepetéseket, még akkor is ha azt gondoljuk, hogy velünk nem történhet semmi. Sajnos a kritikus helyzetek nem válogatnak. Bárki kerülhet kellemetlen helyzetbe, mikor jó ha van egykét trükk a tarsolyában, amelynek köszönhetően könnyebben vesszük az akadályokat. Ez a 14 tanács is jól jöhet bizonyos helyzetekben.

1. Ez az ábra remekül bemutatja, hogy csináljunk a tengervízből tiszta vizet. 

2. Ha a sivatagban ragadnánk valamilyen oknál fogva, legjobb ha éjszaka haladunk. Napközben próbáljunk az árnyékba húzódni. Így a vízkészletünkkel spórolunk.  HIBA: Sokan azt gondolják, hogy a kaktuszok belsejében található folyadék iható. Ez nem igaz. Ez a folyadék mérgező lúgos folyadék van amitől hasmenésünk lesz. Ez még inkább segíti a kiszáradást.    

3. Ha beragadnánk egy sötét helyre, a legfontosabb a nyugalom. Spóroljunk a levegővel, ezért ne gyújtsunk gyufát, ne kiabáljunk. Egy ruhadarabbal takarjuk el a fejünket ezzel is segítve a kevesebb por belégzését.  

4. Ha kóbor állattal találkozunk, akkor ne fordítsunk hátat és fussunk el. Szép lassan kezdjünk hátrálni és próbáljuk megrémiszteni a támadót. Kiabálással, csapkodással. 

5. Ha túrázni indulunk a gyufára vigyázzunk. A legjobb ha vízhatlanná tesszük. így nem érhet minket kellemetlen meglepetés. 

6. Ha egy mérges kígyó marna meg minket annak jelei a következők: nagy fájdalmat érzünk a seb területénél, a vérünk színe pedig sötét vörös vagy kékes színű. Aztán amit érzünk: fejfájás, homályos látás, összefüggéstelen beszéd, hányinger, láz.

Legjobb ha nem kötözzük be a sebet, hagyjuk had folyjon ki jó alaposan a méreg. Ne nyomkodjuk mert csak jobban szétterjed. Óvatosan szívjuk de ügyeljünk arra, hogy a vérből egy cseppet sem nyeljünk le.  

7. A veszett állat marása jóval tovább és intenzívebben vérzik, mint egy normál seb. Piros lesz és megdagad. 

8.Az SOS jeleket nem árt mindenkinek ismerni. Ez az amit a világon bárhol is jársz megértenek. A lényege 3 rövid 3 hosszú és ismét 3 rövid. Az, hogy fény vagy hangjelzés az szinte mindegy. Csak találjon célt.  

9. A sebek összevarrását ezekkel a módszerekkel lehet ellátni.

10. A mini életmentő csomag tartalma: gyufa, egy gyufásdoboz oldala, sebtapasz, egy darab alumínium fólia, borotva penge, horog, antibiotikum, apró gyertya, cérna, egy darab ragasztószalag és nedves törlőkendő.

11. Összekötözött kezekkel is lehetséges az úszás, az alábbi módokon. 

12. Egy több óráig égő tűz. 

13. A ravasz hol helyezkedjen el az ujjunkon, ahhoz, hogy célt találjunk. 

14. Halcsapda készítése, amelyből a halak nem találnak ki.