A testbeszéd sokkal régebbi, mint maga a beszéd, ami nem véletlen, hiszen rendkívül sok mindent tudunk kifejezni vele. Vigyázni kell azonban, hiszen a negatív érzelmeket is ugyanúgy érzékeltetni tudjuk vele, mint a pozitívakat.
Az alábbiakban 12 olyan gesztust gyűjtöttünk össze, amit próbálj kerülni, ha nem szeretnél mások szemében tiszteletlennek tűnni.

1. Ez a kéztartás erős negatív jelzést sugároz. Az oka az, hogy többnyire akkor használjuk ezt a gesztust, amikor idegesek vagy rosszkedvűek vagyunk. Minél magasabban fogod meg a karod, annál elégedetlenebbnek tűnsz.

2. A keresztbe tett bokák azt mutatják, hogy nem hiszünk teljesen azokban a dolgokban, amiről éppen beszélünk. Ráadásul ha még a kezed a zsebedben is van, alig fog rád valaki figyelni.

3. Az összekulcsolt kéz a mini változata az ölbe tett kéznek. Egyértelmű jele az elzárkózásnak.

4. Ez az előzőnek a “továbbfejlesztett” változata. Minél magasabbra rakod a kezeidet, annál inkább azt jelent, hogy szeretnél elbújni mögéjük.

5. Ez a fajta testtartás leginkább azt sugallja, hogy tehetetlen és elégedetlen vagy.

6. A féloldali mosoly, vagy az enyhén félrehúzott száj a szarkazmus jele.

7. Ha a karod a beszélgetőpartnered felé mutat, az olyan, mintha le akarnád állítani: “Légyszi, hagyd már abba a beszédet!” Persze ez leginkább az adott szituációtól függ, jelentheti azt is, hogy szeretnéd megfogni a kezét.

8. A csípőre tett kéz egy elég agresszív póz. Olyan, mintha azt mondanád: “Mindegy mit mondasz, úgysem fogok egyetérteni veled.”

9. A hüvelykujjal kifelé mutogatás tiszteletlenség. Olyan, mintha ezt mondanád: “Igen, tudom, tudom, bla bla”.

10. Ez a kéztartás valamiféle rejtett belső félelemre vagy feszültségre utal. Olyan, mintha készen állnál arra, hogy megüss valakit, vagy éppen megvédd magad valamitől.

11. Ha beszéd közben a szád elé tartod a kezed, az azt sugallhatja, hogy van valami rejtegetnivalód. Ezen kívül utalhat arra is, hogy nem mondasz igazat.

12. A jól ismert “vigyázzál!” kézmozdulat, amikor is a mutatóujjunkat rázzuk valaki felé. Ez viszont az ellenkező hatását éri el, ugyanis az emberek nem szeretik, ha fenyegetik őket.