A székletünk normál esetben barna színű, és állaga nem túl kemény vagy ép túl lazának sem mondható.Az alábbi felsorolás segít meghatározni, hogy nálunk esetleg fent áll-e valami probléma. Szervezetünk ugyanis ezzel is jelzést küldhet számunkra. Kis segítség mitől adódhat éppenséggel az észlelt tünet. Két fő csoport a színe és az állaga.

1. Először is a szín:

1.1.Fehér

Az egészen világos, szürkésfehér széklet akkor jelentkezhet, ha az epeváladék nem jut el a vastagbélbe. Ennek oka lehet betegség, vagy a szervezet hibás működése. Ettől függetlenül nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Ezt tapasztalhatjuk egyes élelmiszerektől, vagy savlekötő túlzott bevitelétől.

1.2.Zöld

A zöld széklet gyakran azt jelzi, hogy a táplálék gyorsabban halad át a bélen ezért nem volt ideje zöldről barnára változni. Ezt gyorsíthatja  hasmenés, minek következtében a táplálék továbbítási folyamat gyorsan megy végbe. Tehát bármi, ami hasmenést vált ki, okozhatja azt, hogy zöld széklet keletkezzen.

1.3. Sárga

A sárga széklet oka lehet, a zsírok és a bilirubin lebontásának hiánya. Ez  akkor fordulhat elő, ha idegesek, feszültek vagyunk mint általában. Ekkor az étel gyorsan halad végig az emésztőrendszeren, és nincs ideje, hogy a székletnek barna színt adó stercoblinná reakcióba lépjen. 

1.4.Fekete

Ez utalhat a gyomor vagy a vékonybél vérzésére, melyet fekély vagy tumor okozhat, abban az esetben ha erős, kellemetlen szaggal társul. A fekete széklet viszont semmi rosszat nem jelent olyan esetben, ha vastartalmú táplálékkiegészítőt szedünk. Ilyenkor viszont nem bűzös, csak a színe változik.

1.5.Piros.

Ez is minden színt kiválthatják az ételek. De ha nem ettél semmi olyat akkor lehetséges, hogy egy anális repedés vagy valami komolyabb. Ami utalhat az aranyérre , egy vastagbél gyulladásra , vagy akár a rák jele is lehet.

2. Másodszor az alakja:

2.1.Apró kis golyók

Ez a fajta széklet arra utal, hogy a testedben kevés a rost. Megoldást nyújt a rostban gazdag táplálkozás.

2.2.Az összefüggő golyós széklet.

Itt is fent áll a rost hiánya. Okozhatja antibiotikum szedése, a testmozgás hiánya. Megoldás zöldségek gyümölcsök evése, és több testmozgás.   

2.3. A normál széklet. Egybefüggő normál domborzatú. 

2.4. Puha, vékony és sima felületű.

Ajánlott a kiegyensúlyozott étrendet fenntartása. Kerüljük a stresszes helyzeteket, hogy a helyzet normalizálódjon.

2.4.Puha kis csomó szerű széklet.

Enyhe hasmenésre utal. Próbáljunk székletkeményítő ételek fogyasztásával javítani a helyzeten.  

2.6. Enyhe hasmenés.

Talán túl sok rostos étel. Mindenképp többet  kell inni a kiszáradás elkerülése érdekében. Ha a probléma több mint 2 napig tart, forduljunk orvoshoz.

2.7. Erős hasmenés.

Ez lehet az ételmérgezéstől, a bakteriális fertőzéstől vagy a gyógyszer szedésének mellékhatása. Sok viz a kiszáradás ellen. Ha a tünetek 2 napon belül nem szűnnek meg, vagy ha fájdalmat érez, forduljon orvoshoz.