Japán híres a hihetetlenül összetett etikett szabályairól. Ebből gyűjtöttünk össze nektek néhány elég furcsának mondhatót.

11. az emberek kezelése.

Japánban az emberek megszólításához nem elég csak a név.
Pár példa:

“-kun”  –  egy kevésbé formális tisztelet . általános használata azt jelenti, hogy “barát”.

“-chan” –  elsősorban gyermekeknek, női családtagoknak, szerelmeseknek és közeli barátoknál használandó.

“-sama” –   a legelismertebb változat (“uram”, “becsületes”). Ezeket az uralkodókra és istenségekre utalnak. Napjainkban néha a szarkazmus kifejezésére is használják.

“-senpai” –  az idősebb kollégák vagy az iskolavezetőinek a megszólítására.

“-köhai” –  a “senpai” ellentéte.

“-sensei” –    az orvosok, a tudósok, a politikusok és az egyéb hatósági emberek  megszólítására.

“-shi” – hivatalos íráshoz.

10. Névjegykártyák cseréje

Japánban ez egy szertartás. Íme, a részletek:

” Győződj meg róla, hogy a kártyád elülső oldala szembenéz a partnerrel.

” Két kézzel adjuk át.

” Ha névjegykártyát kaptál, akkor néhány másodpercig vesd rá a tekintetedet.

” Ne felejts el meghajolni.

9. A liftben

Általában itt is megvannak a szabályok.  Ha te lépsz be egy üres liftbe elsőnek, akkor a felvonó kapitánya leszel, és a kezelőpanel közelében kell állnod. Nyitva kell tartanod az ajtót, amíg mindenki belép a liftbe.

8. A metrón

A metrón is vannak olyan szabályok amiket be kell tartani : a beszélgetés nem megengedett (a telefonon se kivétel ). Nem szokás lemondani az ülőhelyről az idősek részére. A különleges ülőhelyek jelzéssel vannak ellátva, valamint a fogyatékkal élők és a terhes nők számára. Ezeket az üléseket nem szabad elfoglalni, ha csak nem tartozol valamelyik csoportba.

7. Érintés

Japánban nem ajánlott az emberek szemébe nézni. Minden japán tiszteletben tartja mások személyes terét. Ha Japánba látogatsz, ne érintsed meg az embereket.

A nyilvános csók, 1945 előtt a közrend megsértésének minősült.

6. Alkoholos italok

Amikor a japánban italt fogyasztanak, a társadalmi hierarchia teljesen lebomlik.  A tanár iszogathat a diákjaival. Egy példaértékű üzletember napközben, minden következmény nélkül lerészegedhet egy karaoke bárban. Érdekes módon, amikor mindannyian józanok, úgy viselkednek mintha semmi sem történt volna.

5. Pénz

A japánok furcsa hozzáállása a pénzhez: valamilyen oknál fogva zavarba jönnek, hogy nyilvánosan megmutassák. Ezért hagyományos módon a pénztárcák nagyon népszerűek.

4. A helyes ülés

A lábaknak a combjaink alá kell csúsztatni, ezt “seiza” -nak nevezzük, és a japánok csak ilyen módon ülnek a padlón. Nekik ez olyan, mintha egy kényelmes karosszékben ülnének. De mivel mi európaiak nem vagyunk hozzászokva, a lábunk pár perc alatt elzsibbadhat.

3. Ajándékok

Japánban az adományozás kultúrája nagyon erős, és évente 2 különleges ajándékozó évszak van: o-chugen (nyáron) és o-seibo (télen). Sok országban szokás az ajándékot egyszerre nyitni. Japánban ez a mohóság és türelmetlenség jele.

2. A meghajlás

A meghajlás művészete annyira fontos ebben az országban, hogy a gyerekek korán tanulják. Japánban sokféleképpen lehet behajlani: álló, ülő, női és férfi változatok. Itt van néhány közülük:

  • A 15 ° -os üdvözlő íj (“eshaku”)  egyenlő üzleti vagy társadalmi rangú emberek számára.
  • A tisztességes íj (“keirei”) 30 ° -os   egy tanárnak vagy egy főnöknek.
  • A mélyen tiszteletre méltó  (“saikeirei”) 45 ° -ot  kell használni, ha bocsánatot kérsz.
  • A “könyörgés az életedért” valószínűleg  manapság csak akkor használatos, ha valami igazán szörnyű dolgot csináltál.
  1. Szabadság

Japánban az ügyfelek vagy üzleti partnerek szinte istenek, és hihetetlen tisztelettel kezelik őket. Amikor távoznak, az egész cég követi őket az ajtóhoz vagy a lifthez, és folyamatosan meghajlanak amíg az ajtók záródnak . Az új generáció japánjai úgy vélik, hogy ez egy kicsit túl sok, és gyakran figyelmen kívül hagyják ezt a szokást. Kíváncsiak vagyunk, milyen sors vár a hagyományos japán etikettre, az elkövetkező évszázadokban.