A tudósok a mai napig keresik az emberi agy erőforrásainak határait. Az értelem nem feltétlenül egy öröklött dolog. Ezt lehet fejleszteni és sokkal könnyebb, mint amilyennek gondolnánk.

Mutatunk nektek pár ilyet:

Dobolás az asztalon?!

A jól átgondolt döntéshez kb. egy perc asztalon való dobolás hasznosnak bizonyult. Tudósok bebizonyították, hogy valamelyest egyszerűsíti a fejben lévő gondolatokat. A ritmus érzése nagyon hasznos agyserkentő szerepet játszik.

2. Memóriajáték

Az agynak is kell az edzés. A legegyszerűbb módszer, ha felolvassuk a bevásárlólistát, megjegyezzük majd megpróbáljuk felidézni magunkba a termékhez vezető utat a boltban. A pénztárnál próbáljuk kiszámolni fejben, hogy mennyibe fog kerülni. Ha sikerül… vehetünk magunknak legközelebb egy extra csokoládét. 😉

3. Az agyat is táplálni kell!

Az agyunknak is ugyanúgy szüksége van tápanyagokra, mint a gyomrunknak. Persze ez most nem azt jelenti, hogy fussunk a boltba valami bio-agyserkentő akármicsodáért ami legalább drága. Az étkezéshez együnk 5 szem diót. Együnk sok halat, spenótot. Zsályatea is tökéletes erre a célra. Gránátalma leve és a kurkuma is nagyon hatásos. Nem mellesleg segít megelőzni az Alzheimer-kórt.

4. Taníts másokat

Próbáljuk a tanultakat megérteni, majd elmagyarázni egy másik embernek. Egyrészt megosztjuk a tapasztalatainkat és segít emlékeznünk arra, amit megtanultunk.

5. Pihenjünk és dőljünk hátra

Nem számít mennyire vagy elfoglalva. Két óránként pihenni kell. Érdemes csinálni pár gyakorlatot, vagy enni egy almát. Így az agy jobban megemészti az információt.

6. Salsa tánc

A tánc egy tökéletes terápiás kezelés egyszerre a testünknek és az agyunknak. A ritmikus zenei mozgások erősítik az agyi keringést és aktiválják az idegsejtek működését. Segítenek koncentrálni és felkészítik a memóriát a megfelelő döntések meghozatalára.

7. Videójátékok

A videójátékok számos rejtett agyi területet aktiválnak. Sokat segíthet a való világban. Segít figyelni a részletekre, és gyorsabb reagálásra készteti az agyat.

8. Kézimunka

Hímzés, kötés, fonás, varrás… Nem csak nyugtatja az idegeket, hanem serkenti az agyműködést is. De már az is sokat számít, ha a mindennapi életünkbe viszünk pár apró változást. Például a mikrót vagy a sütőt kapcsoljuk be bal kézzel. A tv távirányítót is használjuk a másik kezünkkel.

9. Legyünk komolyak, mielőtt fontos döntést hoznánk

Joseph Forgas pszichológus szerint a negatív érzelmek ugyanolyan fontosak mint a pozitívak. A nevetés egy pihenés az agynak. A melankólia és a szomorúság komoly gondolkodási munkát igényelnek. Nyugodtan ráncold a homlokod mielőtt komoly döntést hoznál.

10. Kiállításokon, galériákon való részvétel

Ne ücsörögjünk otthon. Legyünk nyitottak a világra. Ez a fajta ismeret az agynak mindig egyfajta doppingszer. Próbáljunk művészeti galériákat látogatni. Megérteni, összehasonlítani és elemezni a művészeket. Segít a memóriát is fitten tartani.

11. Sárga ruhák viselése

A sárga szín stimulálja az agyi aktivitást, és pozitívan befolyásolja az idegrendszert. Öltözz a napsütés színárnyalataiba.

Bónusz: Mennyire figyelsz?

A cikk második bekezdésébe leírtunk nektek 10 árucikket. Fel tudod őket idézni? Ha több mint 7 megvan akkor gratulálunk! Figyelsz a részletekre!

Ti mit gondoltok erről?