Talán az egyik legnehezebb kapcsolat a világon, a munkáltató és a munkavállaló között van. A főnök mindig sokat akar, a beosztott meg egyáltalán nem akar semmit. (Tisztelet a kivételnek.) Nehéz megtalálni az aranyközéputat, hogy ne is legyünk gonoszak, de a munka is elkészüljön, úgy ahogy kell. Számos ember beleesik a csapdába, hogy megpróbál bratyizni a főnökkel de ez nem jön össze, mert olyan mondatok hagyják el a szánkat, amire nem is gondolnánk, hogy a főnök máshogy értelmezi. A legjobb út, a vezetőség szívéhez, ha bevallod mikor hibáztál.

Most lássunk 10 olyan mondatot, melyet senki sem gondol át elég alaposan, mikor kiejti a száján, és ezzel több kárt csinál magának, mint hasznot.

Szükségem van a fizetés emelésre, mert meg kell javíttatnom a házamat.

Beszélhetsz fizetésemelésről, ha ezt a kérést valós szakmai eredmények támogatják. Személyes kérdéseid és igényeid nem vonatkozhatnak a munkamódszerekre. És bármennyire is durva, a főnököt ez egyáltalán nem érdekli. Lehetőség van segítséget kérni egy nagyon nehéz helyzetben, de más esetben bizonyítsd be, hogy többet érdemelsz. Ne várd meg míg a főnök megszán.

Jó módszer: “Az elmúlt 6 hónapban megdupláztam a nyereséget, ezért azt kérem, hogy emelje meg a fizetésemet.”

Elmehetek ebéd után?

Ha elvégeztél mindent, ami arra a napra volt beütemezve, akkor nyugodtan felteheted ezt a kérdést, más esetben viszont nem célszerű. Egyrészt arról adsz tanúbizonyságot, hogy nem érdekel a munka, másrészt pedig egy tucat új feladatot kapsz, ahelyett, hogy elengednének.

Jó módszer: “Elmehetek ma ebéd után?” Ezt a kifejezést általában követi, hogy szabadságra akarsz menni. Ne feledd, hogy nem utalhat arra, hogy te unatkozol.

Tom hibája minden.

Ha beismerjük a hibánkat, anélkül, hogy bárkit is belekevernénk, vagy hibáztatnák, érett gondolkodású emberre vall. Ez a munkavállaló bizalmat és tiszteletet kap, még akkor is, ha néha hibát követ el. És ha tényleg Tom hibája volt, akkor sem kell megmondani a főnöknek. Nem von semmi jót maga után, ha másokat hibáztatsz, vagy vádolsz meg.

Jó módszer: “Igazad van, nem figyeltem kellőképpen a részletekre. Mostantól óvatosabb leszek. Talán még meg tudjuk oldani ezt … ”

Elmegyek.

Ha úgy döntesz, hogy elmész, akkor menj el. Ha továbbra is azt csinálod, hogy gondolkodás nélkül kimondasz valamit, de nem lesz belőle semmi, az emberek nem fognak komolyan venni.

Jó módszer: “Plusz két órát túlóráztam, majd holnap folyatom a munkát.”

Mindig így csináltuk.

Senki sem szereti az összehasonlításokat, mert általában ez a lustaság jele lehet. Ha valaki nem hajlandó az új dolgok kipróbálására, jobb ha továbbáll, mert a főnök nem fog repesni az örömtől, amikor ezt mondod neki. A modern világ gyorsan fejlődik, és a rugalmas gondolkodású emberek értékesebbé válnak, mint a keményebb konzervatívok.

Jó módszer: “Az, amit javasolsz, kissé szokatlan. Bizonyos nehézségeket okozhat számomra. ”

Megpróbálom.

Ez a kifejezés általában azt takarja, hogy nem fogod azt a feladatot megcsinálni, amire felkértek. És ha valami baj lenne, ez a kifejezés segít elkerülni, hogy felelősségre vonjanak. Ha azt mondod, hogy “megpróbálom”, a főnököd azt hallja, hogy “nem fogom megtenni”. Egy mondat van, ami még ennél is rosszabb: “Nem tudom megcsinálni.” Fontos, hogy tényleges eredményeket mutass a munkádban. Ezért jobb, ha előzetesen megbeszélitek a nehézségeket, és legyél őszinte.

Jó módszer: “Jól van, megcsinálom”, vagy “Eltart egy kis ideig, de megcsinálom.”

Túl elfoglalt vagyok.

Minden alkalmazott azért dolgozik, hogy a vállalat fő céljait elérjék. Ha a főnököd valami új feladatot kínál, a cselekvési ütemterv valószínűleg megváltozhat. Ezért célszerűbb letisztázni, hogy mely feladatok vannak előrébb prioritás szinten. Néha érdemes mindent félbehagyni és csak egy feladatra koncentrálni, vagy előfordulhat, hogy egy közös projekt fontosabb. Ebben az esetben folytathatod a saját munkád, míg a főnököd egy másik embert keres a munkára.

Jó módszer: “Azon a projekten is dolgozunk, amit tegnap adtál nekünk”

És ebből mi hasznom származik?

Egyetértünk abban, hogy a munkájáért fizetség jár. Amikor a főnök megkér, hogy segíts neki, elsőre persze elfogadod, de amikor már ez sokadjára történik, a dolog, és még azt is elvárja, hogy a szabadnapodon és munkaszüneti napokon is ingyen segíts neki, azt már annyira nem kultiválod. Természetesen ilyenkor felteszed a kérdést, hogy neked mi jó származhat az ingyen túlórából.

Jó módszer: Persze, nem gond segítek, de kaphatnék érte túlóra pénzt?

Ez nem az én problémám.

A csapatmunkában, minden olyan probléma, ami ma nem kapcsolódik közvetlenül hozzád, arról leveszed a kezed, de ez nagyon rossz taktika, hiszen az egész cég kárát láthatja a dologból. Ha tudod, hogyan oldhatsz meg egy problémát, szólj hangosan. Még akkor is, ha nem működik, legalább megmutatod érdeklődésed, és legközelebb a főnököd valószínűleg megkérdez, mikor tanácsra van szükség. Ez nagyot lendíthet a karriereden.

Jó módszer: “Nem vagyok szakértő, de talán meg kellene csinálni ily módon …”

Csak azt gondoltam…

Ennek a kifejezésnek a hallatán, minden főnök általában felsóhajt és lehunyja a szemét. Egyrészt jó, hogy legalább gondolkodsz; Másrészről, ha valami nem tiszta, jobb, ha megbeszélitek azokat a dolgokat, amik problémát okoznak, mielőtt elkezdenél egy feladatot megoldani. Amint azt korábban mondtuk, az a képesség, hogy bevallod, hibáztál, és felelősséget vállalsz miatta, többet jelent, mint bármely gyenge kifogás.

Jó módszer: “Úgy tűnik, félreértettük egymást. Kijavítom a hibát, és legközelebb szólok, ha valamit nem értek. ”