Észak Korea sokszor foglalkoztat minket. Az elzártságuk, mindenkit kíváncsivá tesz. Mivel nem szeretik a turistákat ezért mindenki érdeklődően figyeli a róluk készült képeket és cikkeket. A katonáik, és a felnőttek világáról már hallottunk egy két dolgot. De mi van az itt élő gyerekekkel? Nekik sincs rózsás helyzetük.

1. Minden újszülött kap egy úgynevezett társadalmi státuszt. Ami arról árulkodik, hogy a szülök ellenzékiek -e vagy a pártot támogatják. Ettől a státusztól függ, hogy a gyermek melyik iskolába járhat, és később az egyetemi tanulmányoknál is szerepe van.   

2. Az oktatást már az óvodákban megkezdik. Az óvoda 4 éves kortól kezdődik, de csak 5 éves kortól kötelező. 1 évet mindenképp járnia kell annak a gyereknek akit később szeretnének iskolába küldeni.

3.Sok gyerek nevelkedik állami gondozásba. A fiatal szülők sokszor nem tudják biztosítani gyermekeik számára a megfelelő körülményeket, ezért árvaházba adják őket. 

4.Az iskolákban a diákok orosz nyelvet tanulnak és az ország vezetőit is megismertetik velük.Az orosz nyelv mellett angolul tanulnak, de csak az alap szinteket, mert nem használnak idegen könyveket. 10 éves korában minden diák belép a Koreai Gyermekegyletbe, és politikai találkozókat kezdenek figyelemmel kísérni . 5. A könyvekben, az iskolai folyosókon politikai plakátok vannak és a hazafias szövegek már egészen korán beépülnek életükbe.A nagy ünnepek idején a gyerekek katonai parádékon vesznek részt, katonai egyenruhát viselnek. Kartondobozokból rakétaindítókat készítenek.

6. A gyerekek már egészen korán nyilvános kivégzéseket látogatnak. Sajnos egy ilyen trauma élménye a fiatal Észak-Koreai állampolgárok számára normálisnak számítanak.

7.A gyerekeknek a munka teljesen normális. Betakarítják a gabonát, fát vágnak, sőt építkezéseken is dolgoznak. A felnőttekhez hasonlóan a gyermekeknek is megvan szabva egy kvóta amit teljesíteniük kell.Aminek ha nem tesznek eleget, bírságot kapnak.

8. A legelterjedtebb játékok a katonai tankok és fegyverek. Persze, babák és nyuszikat is megtalálunk a boltok polcain, de nem ezekből adják el a legtöbbet. Úgy gondolják, hogy ezek a játékok segítenek a hazafias lélek kialakításában a fiatalok számára.

9. Lehetőségük van különböző hobby klubokban, szórakozást keresni. Ezeken a helyeken megismerkedhetnek a számítógépekkel,  zenét tanulhatnak és a művészetek iránt is érdeklődhetnek.

10.Vannak különböző fesztiválok is ahol szórakozhatnak a gyerekek is. De ezt csak a tehetősebbek engedhetik meg maguknak. A szegényebb gyerekek számára marad a rajzfilm nézés a tévében. 

Igazából az Észak- Koreai gyerekek sem mások a világ bármely pontján született gyerekektől. Csak más életformába születtek bele. De számukra ez a természetes és cseppet sem boldogtalanok.