Sok hiedelem van a világban amiről a tudósok már bebizonyították, hogy nem egészen úgy van ahogy azt beszélik. Vizsgálatok támasztják alá azt is, hogy egy embernek kétszer nagyobb esélye van egy aszteroida esőben elhunyni, mint villámcsapás által. Pedig naponta közel 17 milliószor csap le a föld különböző pontjain villám. Még azt is állítják, hogy nagyobb esélye van egy vipera marást elszenvedni, mint elektromos halált halni.

1.A kaméleonok valójában nem képesek “beleolvadni” a környezetükbe. Bármennyire is csak a javukra válna ez a dolog, nem így van. Igazság szerint a kaméleon színét az érzelmi állapota befolyásolja. És ha az olyan, mint a környezete akkor az csak a véletlen műve. A kaméleon színt vált amikor megijed, valaki felveszi vagy ha hőmérséklet, fény változást érzékel. Ha egy ellentétes nemű egyed közelébe kerül is megváltoztatja külsejét, hogy felhívja magára a figyelmet.

2. A földön élő legnagyobb élőlény nem a kék bálna, hanem egy gomba. Tény, hogy nagyon nagy a bálna, de Humongous gomba nagyobb. Az Armillaria ostoyae (köznyelvben Humongous gomba) az egyik legnagyobb élő organizmus a Földön. 8,4 négyzetkilométert fed be a Malheur Nemzeti erdőben, Oregonban.

3. A csótányt nagyon nehéz kiirtani. Egy házi kártevő, ami ha egyszer beköltözik valahova, azt onnan szinte csak kirobbantani lehet. Ráadásul tudósok kísérleteket végeztek, hogy egy nukleáris robbanás lenne csak képes a csótányt végleg elpusztítani. Egy baktérium lenne képes csak ezt túlélni a földön. Nem más mint a Deinococcus radiodurans.

4. A sárgarépa nem javítja a látást. A sárgarépa az A-vitamin egyik forrása, amelynek hiánya szervezetben éjszakai vaksághoz vezethet. Ez olyan állapotot eredményez a szemben, hogy az lassan alkalmazkodik a sötétséghez. A legegyszerűbb módja ennek a körülménynek a javítása, hogy növeljük az A-vitamin bevitelét. Erre a célra nem csak a sárgarépa jó, hanem ennél még jobb a sárgabarack, az áfonya és a spenót is.

5. A 8 óra alvásnyi mítoszról is bebizonyosodott, hogy nem szükséges. Felmérések szerint a 4 és 8 óra közti alvás az amire a szervezetnek szüksége van. De legideálisabb a 6-7 óra.

6. Az embereknek több mint 5 érzékük van. Mindannyian tudjuk melyik az az 5 érzékünket amit eddig megismertünk: látás, szaglás, tapintás, ízlelés és hallás. Ezekre még Arisztotelész derített fényt. Ám azóta már bebizonyosodott, hogy még legalább 4 van. Ezek pedig:

  • Thermocepció: a melegséget, vagy annak hiányát érezzük a bőrünkön.
  • Equilibrioception: egyensúly érzése a belső fülünkben lévő folyadékkal töltött üregek által.
  • Nociception: a bőrünk, az ízületek és a szervek által tapasztalt fájdalomérzet.
  • A test érzése: Felfogjuk, és tudatában vagyunk azzal, hogy hol vannak a testrészeink. Látjuk és érezzük őket.

7. Az emberek azt gondolják, hogy a víz tiszta és átlátszó. A kék színe pedig az égbolt visszaverődésének köszönhető. De a víz valójában kék. Az ég tükröződő színe még mindig fontos szerepet játszik itt. De a valóság, hogy tényleg van egy kékes árnyalata, amit a nagy mennyiségű víz remekül kiad. 

8. Nem az oxigén a föld legáltalánosabb anyaga. Ha belegondolunk a józan eszünk azt mondja, hogy az oxigén az az anyag, ami a föld minden pontján megtalálható nagy mennyiségben. De van egy ennél is elterjedtebb anyagunk. A tudósok úgy gondolják, hogy a Föld köpenye perovskitből áll, bár ez a hipotézis még nem bizonyított. A perovszit egy kalcium-titán-oxid-ásvány, amely kalcium-titanátból áll. Ez a bolygónk teljes tömegének csaknem a felét teszi ki.  

9. Ha belegondolunk, azt gondoljuk, hogy a világ leggyakoribb betegsége a közönséges nátha. Pedig bizonyított, hogy a legnagyobb népbetegség a depresszió. Ám a legnagyobb problémát az jelenti, hogy egyszerű megfázással előbb fordulunk orvoshoz, mint lelki problémáinkkal.  

10. A lenyelt rágógumi nem marad 7 évig a gyomrunkban. A rágógumik megemésztése nem sokkal nehezebb, mint ha egy közepes átsütött steaket ennénk. A gyomorban lévő savak, enzimek és a gyomormozgások jól működnek együtt, így lebontják azokat a részeket amelyeket le tudnak. Ám a rágó lebontatlan részei ugyan úgy távoznak a szervezetből, mint minden más emésztetlen anyag.