A statisztikák szerint egy átlagos ember az élete során kb. fél évet tölt fürdéssel, zuhanyzással. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk azokkal az alapvető tudnivalókkal, amik ehhez kapcsolódnak.

1. Nem fürdünk le egyből edzés után.

Edzés után különösen fontos, hogy a lehető leghamarabb lezuhanyozzunk, hiszen az izzadság miatt sokkal jobban elszaporodnak a baktériumok.

2. Leborotváljuk a lábunkat közvetlenül azelőtt, hogy pedikűröshöz mennénk.

Nem ajánlott közvetlenül azelőtt lábat borotválni, hogy pedikűröshöz mennél, mivel ha megvágod magad, nagyban növeli az esélyét annak, hogy valamiféle fertőzést kapsz a szalonban.

3. Nem alkalmazunk kontraszt zuhanyt.

A zuhanyzás végén 30 másodpercre zárd el a meleg vizet. A hirtelen hideg zuhany ellenállóbbá tesz a stresszel szemben, felfrissít és erősíti az immunrendszert is. Fontos, hogy ne közvetlenül lefekvés előtt csináld, mivel megnehezítheti az elalvást.

4. Minden nap hajat mosunk.

A legideálisabb, ha hetente kétszer mosunk hajat, ez különösen érvényes azokra, akinek vékony szálú, gyenge hajuk van.

5. Törölközőbe csavarjuk a hajunkat.

A nedvesség következtében a hajszálak egymáshoz tapadnak, így a haj könnyen deformálódhat, töredezetté válhat és elveszítheti természetes fényét. Emiatt nem ajánlott, hogy törölközőbe csavarjuk a hajunkat.

6. Megfeledkezünk a zuhanyfej rendszeres tisztításáról.

A zuhanyfejben szintén elszaporodhatnak a baktériumok, ezért fontos a rendszeres, legalább havi szintű tisztítása. A kutatások kimutatták, hogy az efféle baktériumok hozzájárulhatnak a tüdőbetegségek kialakulásához is.

7. Rosszul használjuk a szappantartót.

Fontos, hogy a szappantartóban ne álljon a víz, ugyanis ez szintén kedvező környezetet biztosít a baktériumok számára.

8. A kádban/zuhanyzóban hagyjuk a borotvát.

Mint ahogy ez előbbiekben, a nedves környezet ebben az esetben is kedvez a baktériumok elszaporodásához. Ezért a legjobb, ha a borotvát a használat után egy száraz törölközőre rakjuk.

9. Túl sokáig használjuk ugyanazt a törölközőt.

Philippe Tierno, mikrobiológus szerint a legjobb, ha 3 alkalom után lecseréljük a törölközőt egy tisztára.

10. Nem öblítjük le rendesen a kádat/zuhanyzót a fürdés után.

Figyeljünk rá, hogy fürdés után ne maradjon semmilyen szennyeződés a lefolyónál, ugyanis itt olyan baktériumok is elszaporodhatnak, mint az E. coli.
Szintén fontos a zuhanyzó/kád rendszeres tisztítása.