Rajtakapott már a főnököd, hogy bóbiskolsz munka közben? Ha igen, tudd, hogy Japában ez teljesen általános szokás. Vagy, gyakran gondolsz arra, hogy jó lenne elmenni a munkahelyről és a családoddal ebédelni, majd egy kicsit sziesztázni? Ha igen, Spanyolországba kéne költöznöd.
Most 10 ehhez hasonló alvási szokást gyűjtöttünk össze a világ különböző tájairól.

1. Guatemala: Alvás “aggódó babákkal”
A guatemalai maja hagyomány szerint, ha szomorú vagy, vagy ha aggódsz valami miatt, megkönnyebbülsz, ha az alábbi képen látható babákat raksz a párnád alá. Úgy vélik, hogy mire másnap reggel felébredsz, minden gondodat elveszik.

2. Bali: alvás stressz esetén
Balin közismert, hogy aludni kell, ha stresszes szituáció éri az embert. 3. Japán: szundizás nyilvános helyen
Japánban, mivel az emberek hosszú órákat dolgoznak, arra kényszerülnek, hogy gyors szunyókálásokat iktassanak be munka közben. A különböző kutatások kimutatták, hogy az ilyen rövidebb szundítások valójában növelik a produktivitást.

4. Mexikó: pihenés függőágyban
A mexikóiak közül sokan szeretnek függőágyban ejtőzni.

5. Norvégia: a gyerekek a szabad levegőn pihennek
Norvégiában nem ritka látvány egy magára hagyott babakocsi, amiben egy gyermek alszik. A szülők úgy vélik, hogy ha a gyerek friss levegőn alszik, jobban erősödik az immunrendszere. És mivel Norvégiát folyamatosan a legbiztonságosabb országok közé sorolják, a szülőknek látszólag nincs okuk aggódni amiatt, hogy felügyelet nélkül hagyják őket.

6. Spanyolország: szieszta
Egy tipikus spanyol munkanap reggel 9-től délután fél 2-ig tart, majd fél 5-től este 8-ig. Furának tűnik? A délutáni szünetben az emberek hazamennek, ebédelnek, majd alszanak egy kicsit.

7. Egyesült Királyság: alvás meztelenül
A felmérések szerint az Egyesült Királyságban az emberek egyharmada teljesen meztelenül alszik.

8. Egyesült Államok: alvás háziállatokkal
A felmérések azt mutatták, hogy a háziállat-tulajdonosok több, mint 70%-a osztozik az ágyon házi-kedvencükkel.

9. Afganisztán: többcélú hálószobák
Az országban nem nagyon használnak elszeparált hálószobát, ehelyett egy közös célú helyiség van, ahol lefekvéskor előveszik a matracokat, reggel pedig elrakják azokat.

10. Együtt-alvás
Bár az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban élők többségének túlzásnak tűnhet, egészen a 19. századig az együtt-alvás nagyon elterjedt volt, még a fejlettebb nyugati országokban is. Ma Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában szokás, és számos tanulmány szerint hasznos is.