Már a párkapcsolatok elején jó lenne tudni, hogy meddig is fog az tartani és milyen lesz. Habár tökéletes pontossággal nem lehet megjósolni, vannak jelek, amikből lehet következtetni az időtartamára és a milyenségére. Pszichológusok összeállítottak egy listát, melynek tényezői nagyban meghatározzák a párkapcsolatot.

1. Viselkedés stresszes helyzetekben.
Az ilyen helyzetekben fontos, hogy a partnerek kiegészítsék egymást. Ha például az egyikük kikel magából egy adott helyzetben, fontos, hogy a másik nyugodt legyen.

2. Gondolkodásmód
Fontos megérteni, hogy a partnered gondolatai és érzései nem azonosak a tiéddel, így mindig közösen kell meghozni a döntéseket.

3. Szükségletek
Fontos, hogy mindig mondjuk ki azt, amit gondolunk, amire szükségünk van.

4. Személyes tér
Ha mindig minden időt együtt töltünk, egy idő után unalmassá és megszokottá válik. Fontos, hogy hetente legalább 1-2 napot más módon töltsünk.

5. Tervek a jövőre nézve
Ha nem egyeznek a tervek a jövőre nézve, abból valószínűleg sok probléma fog adódni. Például, ha az egyik fél 40 éves korára szeretné felépíteni a karrierjét, de a partnere mihamarabb szeretne 3 gyereket, nyilvánvalóan nehéz lesz megoldani mindkettőt. Ezért fontos, hogy mielőbb tisztázzuk az efféle prioritásokat.

6. Kapcsolat a barátokkal
A barátok fontos szerepet töltenek be a legtöbb ember életében, ezért megtagadni őket olyan, mint valami életbevágó dolgot elveszíteni. Ezért, az ideális kapcsolatban tisztelik egymás barátait még akkor is, ha nem kedveli őket.

7. Kapcsolat a rokonokkal
Ez nagyon hasonló az előzőhöz, csak sok esetben fontosabb. Ha nem ápolsz jó viszonyt a partnered szüleivel, valószínűleg sok konfliktus fog származni belőle és idővel véget vethet a kapcsolatnak.

8. Egészséges veszekedések
Természetes, hogy minden kapcsolatban vannak kisebb-nagyobb veszekedések. A lényeg, hogy mindig próbáljuk megérteni a másikat és törekedjünk a problémákat higgadtan megoldani.

9. A sikerekben való osztozás
Nincs annál rosszabb, mint egy olyan emberrel élni, aki lehúzza az elért eredményeinket és közömbös a sikereink iránt. A harmonikus és boldog kapcsolatban a partnerek együtt örülnek egymás sikereinek és inspirálják a másikat az új célok elérése érdekében.

10. Kompromisszumok
Ha nem engedsz néha a másiknak, abból sok konfliktus adódhat, ami előbb-utóbb véget vethet a kapcsolatnak.