Bármennyire is hihetetlen, a mosásnak is vannak szabályai. Nem mindegy mit, hogy mosunk. Bár gondolom azért aki beindítja a mosógépet annak vannak sejtései arról mit, hogy szokás. Bár lefogadom ha elolvassátok ezt cikket, meg fogtok lepődni egy-két dolgon. Remélhetőleg számotokra is lesz benne újdonság.

1. Sportcipő.

Maximum 40 °C lehet mosni. Kevés mennyiségű mosószerrel. És ajánlott más nem használatos anyagokat betenni a dobba a cipők mellé, ami tompítja a dobban a csapódást. De arra ügyeljünk, hogy a cipő miként van össze rakva. Ami nem varrott, hanem ragasztott annál inkább mellőzük a mosógépben való tisztítást. A ragasztó a mosás során elengedi az anyagot. 

2. Fehérnemű. 

A fehérneműknél nem ajánlott a merevítős és a műanyag kiegészítősöket a mosógépben mosni. Mert ha ezek “elszabadulnak” kárt tehetnek a mosógépben. Az ilyen darabokat inkább kézzel mossuk. 

3. Plédek, és ágytakarók. 

Vannak olyan anyagok amelyek alkalmasak arra, hogy kimossuk, mert mondjuk víztaszító anyag. Ezek általában merevek is, ezért nehéz is a gépbe tenni. Az is előfordulhat, hogy az anyag összemegy ha gépben mossuk. Ami után már nehéz lesz vissza tenni a helyére. És még egy probléma, ha az anyag engedi a színét. Ezt egy vatta pamaccsal kipróbálhatjuk. Nedvesítsük be és dörgöljük mg az anyagot. Ha elszíneződik akkor nem árt óvatos lenni a mosásnál. 4. Edző ruha. 

A sportoláshoz használt ruhát elkülönítve, alacsony hőfokon, és azonnal ki kell mosni. Nem tárolhatjuk a szennyes kosárban. NE használjunk szárítást, és a centrifuga sem ajánlott. Ezekre a ruha jó minőségének megőrzése érdekében van szükség. 

5. Csipke. 

Igazából az ilyen kényes anyagokat csak és kizárólag kímélő mosással lehet mosni. De ha a ruha tartalmaz bármiféle díszítő elemet, nem kerülhet a mosógépbe. Akkor csak is a kézi mosás ajánlott hozzá.

6. Táska

Táskát nem ajánlott mosógépben mosni. Kivéve ha a címkéjén a gyártó úgy tüntette fel, hogy lehet. Akkor is csak abban az estben, ha semmi leeső részt nem tartalmaz.  

7. Kabátok. 

A sok cipzár és a díszítések miatt amúgy sem ajánlott, de a azért néha nem árt kimosni. Mindenképp egy kímélő mosás a legmegfelelőbb. Az eltávolítható részek, mint szőrmék mindenképp vegyük le. A centrifuga összegyűrheti az anyagot.   

8. A töltött anyag.

Azok a dolgok amelyek bármiféle bélelő anyaggal vannak ellátva, azok mosása sem ajánlott. Abban az esetben ha lehetőség van arra, hogy a külső borítás külön mossuk, nincs akadálya a tisztításnak.    

9. Kötött, meleg felsők. 

A gyapjú nem szereit a mosógépet. A kéz mosás az ő barátja. A színét sem és az anyagát sem károsítja. Ehhez persze figyelni kell arra, hogy ne legyen túl meleg a mosó vize és, hogy a vizet inkább hagyjuk kicsöpögni mint, hogy csavargassuk, mert ez károsítja az anyagot. 

10. Függöny. 

Kifejezetten függönyökre is van program az újabb mosógépekben. Nem véletlenül. Ha azt szeretnénk, hogy csodálatos függönyeink évekig szépek maradjanak. Még egy jó tanács, mosás után azonnal tegyük vissza a helyére, így saját súlyánál fogva simul ki.