Gyakran mondják, hogy 15-30 perc séta vagy futás jótékony hatással van az emberi szervezetre. De tudtad, hogy melyek azok a szervek, testrészek, amelyeket befolyásolhat? Mi összegyűjtöttük azokat az adatokat, melyekről nem biztos, hogy tudtál. Ezután lehet beiktatsz a mindennapjaidba egy kis sétálást.

Pozitív változás az agyban.

Az alacsony intenzitású aerob edzések, például a sétálás, megvéd a korai demencia ellen valamint csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét és javítja a mentális egészséget is.

Látásjavulás.

A ciklikus sétálás segít a zöld hályog leküzdésében és csökkenti a szemnyomást.

Szívbetegségek megelőzése.

A séta és a futás segít a szívbetegségek és stroke megelőzésében. A gyakori sétálás csökkenti a magas koleszterinszintet vérnyomást valamint javítja a vérkeringést.

Megnövekedett tüdőkapacitás.

A séta növeli az oxigénáramlást az erekben, eltávolítja a méreganyagokat valamint kondiban tartja a tüdőt. Egyes tüdőbetegségek kockázatát is csökkenti vagy a már fennálló tüneteket enyhíti.

Hasnyálmirigyre gyakorolt jótékony hatás.

A rendszeres gyaloglás, sokkal hatékonyabb mód a cukorbetegség megelőzésére. A sétáló emberek majdhogynem 6-szor nagyobb glukóztolerancia javulást mutattak, mint a rendszeresen futó emberek, egy 6 hónapos megfigyelési időszak alatt.

Jobb emésztés.

Napi 30 perc sétálás csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét, jótékonyan hat a bélmozgásra, ezzel megelőzve az emésztési panaszokat és a székrekedést.

Tónusos izmok.

A testsúlycsökkenés gyaloglás útján is könnyen elérhető. Majdhogynem megfelel egy konditermi edzéssel, főleg akkor, ha leejtőn vagy emelkedőn sétálsz. Ritkán keletkezik izomláz, így végezhető mindennap.

Keményebb csontok, ízületek.

A ciklikus sétálás erősíti a csontokat és csökkenti a csonttörés esélyét. Napi 30 perc séta csökkenti az ízületi fájdalmat, a merevséget és gyulladást.

Hátfájás csillapítása.

A séta segít azoknak, akik hátfájással küzdenek, mert javítja a vérkeringést, jótékony hatással van a gerincre, javítja a testtartást, a gerinccsigolyák rugalmasságát.

Nyugodtabb gondolkodás.

A sétálás csökkenti a depressziót és a depressziós zavarokban szenvedő emberekre is jótékony hatással van. Egy kellemes séta hangulatfokozó hatással bír főleg, ha barátunkkal vagy párunkkal megyünk.